• Načítám...
>

Praha 4 si připomněla hrdiny Pražského povstání

  • 4. května 2023,
  • 17:38,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

I poslední dny druhé světové války nabídly dramatické boje a naše hlavní město v tomto směru nebylo bohužel výjimkou. 5. května se tam odehrálo Pražské povstání, během kterého zahynulo okolo tří tisíc lidí, často velmi mladých nebo dokonce dětí. Konflikt mezi pražskými oddíly a německými jednotkami SS probíhal v dnešním parku Na Jezerce, kde je nyní umístěn pomník na památku padlých z II. praporu zpravodajské brigády a obětem květnové revoluce v roce 1945. Městská část Praha 4 si každoročním pietním aktem jejich hrdinské činy připomíná.

Reklama

5. května 1945 vypuklo v českém hlavním městě Pražské povstání. Česká národní rada tehdy vydala prohlášení o konci protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které posléze přešly do ozbrojeného odporu, během kterého padlo na tři tisíce osob. Významným dějištěm se stalo území městské části Praha 4, která si tuto událost každý rok připomíná.

"Především uctíváme padlé za druhé světové války, připomínáme si události Pražského povstání, které bylo oficiálně zahájeno v 6 hodin 5. května 1945 a trvalo do 8. května. Jen za tuto krátkou dobu padlo více než tři tisíce lidí a bohužel takto těsně před koncem války bylo zmařeno mnoho životů - včetně dětí," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Významnou úlohu tehdy sehrála zpravodajská brigáda, protiněmecká organizace na území Prahy, kterou založili členové 5. oddílu vodních skautů Jaromír Klika a Adolf Karlovský.

"Ta specifičnost byla v tom, že měla svou hlubokou realizaci a docela i zajímavé krytí. Oni měli tu výhodu v tom, že byli hodně mladí, takže Němci je nebyli schopni infiltrovat žádným mladistvým agentem," řekl Robert Speychal - ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany.

V Praze 4 jejich odvážné činy připomíná Památník padlích, který byl obnoven v roce 1996. V dnešním parku Jezerka totiž na konci války byla bojová linie mezi německými oddíly SS a pražskými odbojáři. 

"V těchto místech se podařilo našim povstalcům z Prahy, ale zároveň vlasovcům, kteří je podpořili těžkými zbraněmi, zastavit ten německý postup, který se snažil dostat do centra města. Takže tady bylo i nejvíce obětí, proto ten pomník je i v těchto místech a Praha 4 odnesla jednu z největších tíh těch bojů," řekl Robert Speychal - ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany.

Pietní akce, při které se vzpomíná na ty, kteří neváhali položit svůj život v boji za svobodu a demokracii, má stále svůj smysl i několik desetiletí od konce druhé světové války, protože kdo nezná historii, nemůže se z ní poučit. Současný válečný konflikt na Ukrajině je toho bohužel jasným důkazem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu