• Načítám...
>

V pražském Braníku vznikl nový vodní biotop

  • 20. července 2023,
  • 8:40,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

V pražském Braníku vznikl nový vodní biotop. Přírodní brouzdaliště se rozpíná na 250 metrech čtverečních a obsahuje 350 kubíků vody. Vodní prvek s přítokem vody z nedalekého Kunratického potoka má zpestřit a především svlažit okolí prostředí.

Reklama

Vodní biotopy jsou v posledních letech vyhledávanou atrakcí především ve městech. A ani Praha není výjimkou. Třeba čtvrtá městská část už má dva. Ten druhý radnice otevřela ve druhé polovině července v Braníku na konci ulice Za Mlýnem. Na rozdíl od nedalekého přírodního koupaliště Lhotka by měl sloužit primárně přírodě.

"Máme takzvaný chladnovodní biotop, to znamená, že čerpáme do biotopu bodzemní vodu a tím, že zde máme abnormálně chladnější vodu, tak se zde stahují organismy, které by zde normálně třeba nežily, které jsou vázány na tu chladnou vodu. Většinou se jedná o chráněné druhy, ať už rostlin nebo živočichů," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Kdo se tedy těšil, že branický biotop bude sloužit ke koupání, ten bude nejspíš zklamaný.

"Koupání, ať už psů nebo lidí, je zde na vlastní nebezpečí, nikdo to zakazovat nebude, nicméně už i v rámci stavebního povolení není možné toto využít oficiálně jako koupací vodu, v blízkém okolí toho jezera probíhá páteřní stoka a my čerpáme vodu do jezera právě z blízkého okolí té stoky," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Biotop už nyní obsadila řada živočichů. K vidění tu jsou třeba vážky, skokani obecní a dokonce první ryby. Důležitou úlohu pak budou v biotopu plnit také rostliny.

"Co se týče těch rostlin, tak míříme na podporu druhové diverzity, bylo zde tedy uměle vysazeno 27 druhů vodních a mokřadních rostlin, mezi nimi i takové perly, jako je třeba ďáblík bahenní, kosatec sibiřský nebo leknín bílý, ale my věříme tomu, že i jiné druhy rostlin a i další druhy živočichů si ten biotop brzy najdou," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Uměle vytvořené přírodní jezírko vzniklo na ploše 240 metrů čtverečních a v některých místech je přes dva metry hluboké. Voda, která do jezírka proudí ze spodních vod, má v průměru 7 stupňů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu