• Načítám...
>

Výstava psích obrazů má pomoci holčičce na vozíku

  • 4. srpna 2023,
  • 9:30,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Psi jsou fascinující zvířata a oddaní kamarádi nás lidí. Pro to, aby nás potěšili, jsou kolikrát ochotni udělat cokoli a když je třeba, umí také pomáhat. Někteří mají pomáhání jako svou profesi. To je případ dvouleté kníračky Barušky, která pomáhá své pětileté paničce Julince, což je prima holka, ale osud k ní byl bohužel příliš krutý. Od narození se potýká s postižením, absolvovala sérii operací a je upoutána na invalidní vozík. Baruška je její asistenční pejsek ve výcviku. Výcvik je ale drahý a tak na podporu Julinky vznikla výstava psích obrazů, kdy výtěžek má jít právě na výcvik pejska.

Reklama

Julinka je pětiletá holčička, která se narodila s postižením, kvůli kterému je upoutána na invalidní vozík. Má za sebou několik operací, ale ani to jí neubírá na pozitivní náladě. Je roztomile upovídaná, krásně ovládá jemnou motoriku a miluje zvířata, hlavně pejsky. Nyní se s pomocí organizace Helppes učí ovládat svého budoucího pejska Barušku. Jeho výcvik je ale drahý a tak se malířka Zuzana Šmejkalová rozhodla, že uspořádá výstavu psích obrazů a malé Julince pomůže.

"To, co občas dám, nějakých pár korun, nestačí a že by bylo zajímavé ty pejsky věnovat pro ní, protože výcvik jednoho asistenčního pejska stojí 300 tisíc," řekla Zuzana Šmejkalová - autorka výstavy.

A tak za podpory Divadla Dobeška, Centra výcviku psů pro postižené Helppes a městské části Praha 4 vznikla výstava olejomaleb čtyřnohých miláčků společných přátel a známých autorky, ale hlavně lidí z komunity pejskařů, kteří se často potkávají na procházkách u branické vyhlídky.

"Na Dobešce je to už tradiční výstava, už je to několikátá výstava, nicméně letos to bude naše první aukce, která proběhne v září, tyto krásné obrazy bude moci kdokoli i z diváků přijít a vysoutěžit nebo respektive přeplatit kupující. Budeme rádi, protože celý ten výtěžek půjde opravdu na pomoc holčičce a jejímu pejskovi," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Praha 4 se takovéto akce snaží podporovat dlouhodobě, protože současná doba je nesmírně složitá a potřebným by se zkrátka mělo pomáhat. Na výstavě obrazů s názvem Umění psů jsou k vidění desítky podobizen psů nejrůznějších plemen, mezi kterými si svého oblíbence našel i sám pan starosta Ondřej Kubín (ODS).

"Holčička Julinka má dvouletou kníračku, my máme doma také kníračku, takže respektive moji rodiče mají kníračku, takže k tomu mám opravdu blízko. Všichni ti pejsci jsou originál, jsou praví, jsou žijící a jsou odtud z okolí Dobešky," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Aukce obrazů proběhne 7. září od 17:30 v sále Divadla Dobeška a výtěžek půjde právě na financování výcviku asistenčního pejska, kníračky Barušky. Koupí některého z obrazů tedy podpoříte dobrou věc a ještě budete mít doma malbu třeba zrovna toho vašeho chlupáče a čtyřnohého kamaráda.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu