• Načítám...
>

Praha 4 vzdala čest Ince Bernáškové

  • 29. srpna 2023,
  • 23:23,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Praha 4 vzdala čest první Češce popravené nacisty v roce 1942. Odbojářka Inka Bernášková žila na Spořilově v domě s číslem popisným 1584. Právě tam také vznikal ilegální časopis s názvem V boj, na kterém se dcera českého grafika a malíře Vojtěcha Preissiga významně podílela.

Reklama

Praha 4 vzdala čest první Češce popravené nacisty 26. srpna 1942. Odbojářka Inka Bernášková žila na Spořilově, kde jí také městská část nechala postavit pamětní lavičku.

"Inka Bernášková je příkladem hrdiny. Je to hrdinka své doby, kdy se nebála postavit zlu, které v tu dobu ovládalo naší republiku a nezradila své kolegy a spolubojovníky. Myslím si, že je to velmi cenné. O nás o Češích se často říká, že jsme národ Švejků, nicméně i mezi našimi řadami je mnoho hrdinů, hrdinů své doby, dnešní doby a určitě je potřeba si je připomínat," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta Prahy 4.

Inka Bernášková žila na pražském Spořilově v domě s číslem 1584, kde zároveň vznikal ilegální časopis s názvem V boj. Na něm se dcera českého grafika a malíře Vojtěcha Preissiga významně podílela. Obětavě ve prospěch národa se ale zapojovala i jinde.

"Ona převáděla z Uhersko Hradiska z obce Korytné vojáky československé armády do zahraničí, kde oni potom bojovali, ať už na západní nebo na východní straně. Přestože už věděla, že jí tady hrozí v Protektorátu zatčení a přestože jí přátelé varovali, aby zůstala v cizině a nevracela se, tak ona to nikdy neudělala, s tím, že ji tady lidé potřebují, že tady má ještě nedodělanou práci," řekla Jana Vrzalová - novinářka a autorka knihy Zasnoubena se smrtí.

Žena, která statečně vzdorovala nacismu, pak jako málokdo zůstala silná až do konce. Své souputníky nezradila ani pod nátlakem krutého mučení nacistů.

"Díky této své statečnosti i při výsleších zachránila minimálně 300 lidí, což je nemálo, protože byla podrobena velmi silnému mučení a já si upřímně neumím sama sebe představit na jejím místě a asi bych tak statečná možná nedokázala být," řekla Jana Vrzalová - novinářka a autorka knihy Zasnoubena se smrtí.

Během výslechů brala Bernášková veškerou odbojovou práci na sebe. Zásluhou statečného postoje pak skončila u berlínského soudu jako hlava odbojové skupiny. Její příběh a odkaz si teď lidé mohou připomenout třeba na lavičce na Roztylském náměstí v Praze 4.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu