• Načítám...
>

Praha 4 odhalila pamětní desku policejních odbojářů

  • 5. října 2023,
  • 13:29,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Zatímco existence odbojové skupiny Obrana národa, na jejímž založení se v Protektorátu Čechy a Morava podíleli příslušníci bývalé československé armády a která působila například i v Praze 4 na Spořilově, je dostatečně známá, odpor policie proti nacistické okupaci je prakticky neznámou kapitolou českého odboje. Přitom boj nuselské policie za svobodu začíná již v samém počátku německé okupace v roce 1939. Městská část Praha 4 ve spolupráci s Muzeem Policie České republiky na jejich počest v sídle policie v ulici U Plynárny odhalila pamětní desku s padlými hrdiny během nacistického teroru.

Reklama

Druhá světová válka si vyžádala příliš mnoho životů. Ať už z řad vojáků, nevinných civilistů a nebo třeba statečných odbojářů. Mezi ty patřili i policisté, kteří zároveň představují dosud málo prozkoumanou kapitolu českého protinacistického odboje, který probíhal i na území Prahy 4. Šlo konkrétně o policisty z nuselského revíru. Městská část ve spolupráci s Muzeem Policie České republiky proto na počest těmto padlým hrdinům odhalila pamětní desku v budově policie v ulici U Plynárny.

„V podstatě každý si spojuje protinacistický odboj s vojáky, ať už se to týká výsadkářů v Anglii nebo skupiny Tři králové a tak dále. Myslím si, že bychom neměli zapomínat na to, že v rámci druhé světové války jsme tady měli i velmi aktivní policisty, kteří pomáhali lidem, kteří bojovali proti nacismu a kteří se nebáli postavit ani gestapu,“ vysvětluje starosta městské části Praha 4 Ondřej Kubín (ODS).

Na pamětní desce najdete celkem deset jmen pražských policistů, kdy šlo o příslušníky 50. policejního revíru, který se nacházel v budově dnešního Obvodního ředitelství policie Praha IV v ulici U Plynárny. Právě zde, v tomto nenápadném žlutém rohovém domě, se psala historie a zdejší policisté se svými skutky a oběťmi zapsali do dějin národního odboje. 

„Osm z nich zemřelo v koncentračních táborech nebo na popravištích v Plötzensee a dva z nich padli potom v Pražském povstání. A pokud bych měl uvést příklad, tak je to třeba Vlastimil Harapes, který padnul nedaleko Na Paloučku v bojích Pražského povstání nebo Rudolf Křížek, který padnul na Jezerce,“ popisuje ředitel Muzea Policie České republiky Radek Galaš. 

Pokud vás zarazilo jméno Vlastimila Harapese, tak nejde o náhodu. Slavný český baletní mistr je totiž jeho prasynovcem. Stopa, kterou policejní odbojáři zanechali v dějinách odboje, je naprosto nesmazatelná. Drtivá většina z nich byla přitom napojena na odboj skupiny Tři králové, se kterými spolupracovali. Bez pražské policie ani venkovského četnictva by ale domácí odboj nebyl zdaleka tak úspěšný.

„Padělané občanské průkazy, přihlášky, samozřejmě také ukrývání osob a přechovávání zbraní. V Plzni máme například dvě vyhlazené rodiny policistů, kteří podporovali atentátníky na Reinharda Heydricha. A takovýchto osudů máme v muzeu spočítáno něco okolo sedmi set,“ uzavírá Radek Galaš, ředitel Muzea Policie České republiky. 

I přes tyto oběti pokračovali další policisté nuselského revíru, i s vědomím možné smrti své i svých nejbližších, v odbojové činnosti. Nebyli zdaleka jedinými policisty, kteří se na tomto boji nejen v Praze podíleli. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu