• Načítám...
>

Děti z MŠ Němčická si pěstují vlastní ovoce a zeleninu

  • 11. října 2023,
  • 17:17,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 4 přišla se zajímavým projektem Záhony pro školky. Jeho cílem je vzbudit v dětech zájem o pěstování rostlin přímo u nich ve školce. Seznámí se s procesem, kdy třeba taková jahoda nebo ředkvička přichází na svět, samy si to vyzkouší a co si zasadí a sklidí, to si potom také samy sní. Dětem se hra na malé zahradníky moc líbí a navíc u toho snadno pochopí, že dary přírody nejsou na pultech obchodů jen tak a někdo je musí napřed vypěstovat. Do projektu se zapojila také Mateřská škola Němčická, kde si děti i vyučující už několik let pochutnávají na čerstvém ovoci a zelenině.

Reklama

V Němčické ulici v Praze 4 mají moc krásnou mateřskou školku. Velkorysá zahrada umožňuje dětem trávit většinu času venku. Nechybí tam celá řada herních prvků, pitný režim zajišťuje hned několik pítek a v letních měsících děti zchladí mlžítko, u kterého si navíc užijí spoustu legrace. Školka navíc dbá na přírodní styl, od kterého to byl jen krůček k pěstování vlastního ovoce a zeleniny, do kterého se děti s radostí zapojily. 

"Na jaře si děti zasadí něco do svého záhonku, mohou pozorovat, jak roste třeba ředkvička a na jaře si potom někdy v červnu tu ředkvičku mohou sklidit, omýt a dají si jí ke svačině. Pokud si to samy takto vypěstují, mohou to pozorovat ten růst té zeleniny, tak určitě každý tu ředkvičku sní," řekla Alena Slípková - ředitelka MŠ Němčická.

Tady zkrátka platí, že co si děti nadrobí, to si také sní, kdežto kdyby takovou ředkvičku koupily v obchodě, prý by se jim do ní tolik nechtělo. Na začátku přitom byly pouhé tři záhonky a takové nevinné pěstování. Pak ale přišla městská část Praha 4 s projektem Záhony pro školky, do kterého se Mateřská škola Němčická s chutí zapojila.

"Za mě je to velmi důležité, dá jim to určitě nějaký základ a představu o tom, že nic není zadarmo, vše má svůj čas a je potřeba také pro to vykonat nějakou práci a tady se ty děti dozví, že za tím obchodem, když si jdou nakoupit, někde v pozadí, třeba i v jiné zemi, stojí ti pěstitelé a musí to vypěstovat," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

A s tím se děti v rámci zahradní slavnosti seznámily hravou formou prostřednictvím divadla bohatého na vtipné ukázky a hravé písničky.

A od pana radního Hrdinky pak zase dostaly knížky, ze kterých jim pak paní učitelky mohou předčítat, jak to v přírodě chodí.

"Jsou o tom koloběhu v přírodě, o tom, jak docílit výsledků jako pěstitelé, co používat, jaké vhodné komponenty k tomu, aby se té rostlince dařilo a potom dala ty výsledky," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Ve školce pěstují všechno možné, od jahod až třeba po ředkvičky, rajčata, papriky, pažitku, hrášek a mnoho dalšího. A děti to podle všeho moc baví a navíc se dozví a naučí spoustu užitečných věcí, které jsou často u kluků a holek z vesnice samozřejmostí, ale u těch z města to tak ani zdaleka neplatí.

"Pochopí rozdíl mezi trvalou rostlinou a mezi setím ze semínek, potom tady třeba máme i na některých záhonkách cibuloviny, takže ty to zase mají jinak, ty se sází na podzim teď a na jaře začnou klíčit z toho prázdného záhonu, ale ty cibule jsou uložené vevnitř, takže ty cykly přírody mohou děti prakticky poznávat," řekla Alena Slípková - ředitelka MŠ Němčická.

Do projektu Záhony pro školky se mohou zapojit i další školky, stačí se registrovat na stránkách a zapojit se. Kromě založení záhonu a péče o něj je součástí projektu také didaktický program ve formě workshopů pro děti a semináře pro vyučující, díky kterým se každý může stát malým nebo velkým zahradníkem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu