• Načítám...
>

Park u Podolské vodárny nese jméno Antonína Engela

  • 7. prosince 2023,
  • 9:28,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

Zelené prostranství u Podolské vodárny v Praze 4 nese nově název ,,park Antonína Engela". Přejmenování místa schválila rada hlavního města na počest architekta této atraktivní budovy, která vznikla ve dvacátých letech minulého století.

Reklama

Podolská vodárna - památkový skvost postavený ve stylu takzvaného monumentálního klasicismu patří k pracím proslulého architekta Antonína Engela. Jeho jméno teď ponese zelené prostranství nacházející se hned vedle stavby. Radnice tak chce vynikajícímu staviteli vzdát hold.

"Oslovil nás místní občan z Podolí se žádostí pojmenovat oficiálně park Antonína Engela po architektovi zdejší monumentální Podolské vodárny a i když místní tomu už léta, možná desetiletí říkají familiárně "engelák", tak oficiální jméno ta plocha neměla," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4 a člen místopisné komise.

Travnatá plocha je ve správě čtvrté městské části. Přejmenování ale radnici musela povolit místopisná komise, která radnici vyzvala, aby nejdříve dala park do pořádku.

"To jsme udělali. Loni se udělala nová komunikace parku, nový povrch té komunikace, udělaly se nějaké zásahy na zeleni, vznikla zde malá květnatá louka a to už místopisné komisi stačilo pro to, aby to odhlasovala a poslala na radu hlavního města a ta to schválila," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4 a člen místopisné komise.

Park s travnatými plochami, chodníky, venkovní posilovnou a psím i pétanquovým hřištěm by navíc v budoucnu mohl dostat ještě fontánu.

"Tím, že tady máme jedinou vodárnu v Praze, skutečnou vodárnu, nikoli vodojem, tak s podnikem PVK - Pražské vodárny a kanalizace se domlouváme, že by participovali na tom, že by zde zřídily nějaký vodní prvek, který by nám pomáhal v boji s klimatickou změnou a teplem a zároveň sloužil pro děti jako letní osvěžení," řekl Jaroslav Míth (ODS) - radní MČ Praha 4.

Konkrétní návrh fontány radnice zatím nemá. Architektonický návrh by podle radního Jaroslava Mítha mohl vzniknout zhruba do dvou let. Samotná fontána by pak podle něj mohla být vzhledem k inženýrským pracím a získání stavebního povolen postavena v roce 2026.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu