• Načítám...
>

Poslední adresa připomíná Antonína Šindeláře

  • 21. dubna 2024,
  • 23:06,
  • PRAHA 4,
  • Jan Varga

V Praze 4 přibyla památeční cedulka se jménem Antonín Šindelář. Byl to politik, podnikatel a velmi aktivní člověk, který se zasadil o rozvoj Prahy. Totalitní moc si s ním ale nedovedla poradit a nakonec zemřel ve vězení. Jeho osud teď připomíná projekt Poslední adresa.

Reklama

V Praze 4 přibyla další významná adresa. Policejní budovu s číslem 1664/1 v ulici Sdružení v Nuslích teď zdobí nová cedulka. Ta připomíná stavitele a politika Antonína Šindeláře. Byl významnou postavou v historii rozvoje hlavního města. Byl členem strany národně sociální a také úspěšným podnikatelem.

"Utvářel občanskou společnost a pečoval o polis, o obec jako samozřejmost. To se mu stalo osudným, protože nástup toho sovětsko - ruského totalitarismu podporovaného místními komunisty, to byla cesta k likvidaci lidí tohoto typu a proto byl perzekuován, proto byl uvězněn a v jednom z těch vedlejších procesů toho velkého procesu s Miladou Horákovou souzen a zemřel ve vězení. Je to případ člověka, který v sobě nese nějaký příběh nějaké osobní a rodinné tragédie, ale zároveň je to pro nás i symbol toho, že zlu totalitarismu je potřeba nějak vzdorovat a to je aktuální i v těchto časech," řekl Petr Hlaváček, historik.

Umístění cedulky se účastnili členové rodiny, pracovníci Ústavu pro studium totalitních režimů, Vojenského historického ústavu, ale také zástupci vedení Prahy a městské části Praha 4. Společně cedulku umístili u vchodu do budovy policie.

"V podstatě u všech lidí, kteří byli tehdejšímu režimu nepohodlní, něco dokázali, byli svobodomyslní, tak nejen, že se s nimi tehdejší režim snažil vypořádat tak, jak se vypořádal, ale ani v podstatě nedovolil příbuzným a rodinám, aby ty své příbuzné pohřbili nebo se s nimi důstojně rozloučili. To je jedna věc a proto je důležité i takové akce připomínat, že takové osobnosti tady byly a že Česká republika není jen republika Švejků a kverulantů, ale jsou tady i lidé, kteří byli i v době té temné komunistické minulosti osobnostmi, a to tak silnými, že tehdejší režim se s nimi neuměl vypořádat," řekl Ondřej Kubín (ODS), starosta MČ Praha 4.

Celou akci zastřešuje projekt Poslední adresa, který připomíná právě takové osudy lidí, kteří se stali obětí represí komunistického režimu. Na zdech domů nebo v místě adresy, kde tito lidé žili v době zatčení, tak díky projektu přibývají totožné pamětní cedulky se základními informacemi o daném člověku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu