• Načítám...
>

Pamětní deska Zdeňka Buriana zdobí vilu v Podolí

  • 28. června 2024,
  • 11:01,
  • PRAHA 4,
  • Věra Dušková

Městská část Praha 4 má novou pamětní desku malíře Zdeňka Buriana. Její instalaci inicioval majitel domu, ve kterém umělec žil a tvořil.

Reklama

V ulici Nad Kolonií v Praze 4 v Podolí je na jednom z domů nová pamětní deska. Je věnovaná bývalému obyvateli tohoto domu, známému malíři Zdeňku Burianovi, a to díky iniciativě současného majitele vily.

"Měli jsme štěstí na velmi příznivého obyvatele, majitele této vily, který nápad s pamětní deskou Zdeňka Buriana inicioval, nám jako městské části se to samozřejmě velmi líbilo, protože je to velmi významná osobnost a vyšli jsme vstříc a dnes tady můžeme stát a společně odhalovat tuto desku," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

"Před 4 lety jsme se s ženou rozhodli sem nastěhovat, když se ten dům prodával, tak musím říci, že i ten fakt, když jsem se dozvěděl, že mistr pan Burian tady a tvořil, tak to byl fakt, který rozhodl, že jsme ten dům koupili. My jsme ho samozřejmě nějakým způsobem rekonstruovali a také jsem v mládí četl knížky, které ilustroval tento za mě velice velký autor a proto jsem si říkal, že by bylo záhodno, že tady na domě nic nemá, takže to minimum, co pro něj mohu udělat, je souhlasit a poprosit Prahu 4, zda by tu pamětní desku dala vyhotovit a sem umístit," řekl Jiří Šanda - majitel domu.

"Byl to velmi významný ilustrátor a je to i osobnost mého dětství, protože jsem na knížkách, které ilustroval, ať už to byl Karl May, Jack London a pro mě to je srdcová záležitost," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

"Když se řekne jméno Zdeněk Burian, tak si člověk představí ilustrace k dobrodružným knihám a hlavně jeho obrazy pravěku, kdy svět si představoval pravěk Burianovýma očima po mnoho desítek let v minulém století," řekl Rostislav Walica - badatel v díle Zdeňka Buriana.

"A jak žil?"

"Žil velice skromně a tady v této vile, u které stojíme, ve svém ateliéru, který zde k té vile nechal přistavit v roce 1957, tvořil své světy, byl to neuvěřitelný dříč, který za svůj život vytvořil obrovské množství krásných prací, které uchvacují generace dodnes," řekl Rostislav Walica - badatel v díle Zdeňka Buriana.

Zdeněk Burian se narodil v roce 1905 v Kopřivnici a malířství se začal věnovat proti vůli svého otce, který z něho chtěl mít lesníka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu