• Načítám...
>

Park v Praze 4 dostal jméno po Adolfu Bornovi

  • 1. července 2024,
  • 13:49,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Park Přátelská zahrada v městské části Praha 4 dostal nový název. Už se nebude jmenovat po kontroverzní postavě sovětského maršála Andreje Ivanoviče Jeremenka, ale po rodákovi a čestném občanovi Čtyřky Adolfu Bornovi. Právě známý český výtvarník a ilustrátor měl k okolí blízko a jeho osobnost je rozhodně vhodnější, než jak tomu bylo v případě maršála Jeremenka. S pojmenováním souhlasila i rodina po Adolfu Bornovi, která změnu uvítala. Park navíc dostane řadu zajímavých prvků, které budou odkazovat k dílu tohoto velkého umělce.

Reklama

Park Přátelská zahrada Jeremenkova v městské části Praha 4 dostal nový název. Jmenovat se bude po čestném občanovi Čtyřky a malíři a ilustrátorovi Adolfu Bornovi. Původně byl park pojmenovaný podle kontroverzní postavy sovětského maršála Andreje Ivanoviče Jeremenka. 

"Který se podílel na rozpoutání druhé světové války tím, že brutálně obsadil Litvu a rozdrtil Pobaltské země, ve své podstatě pojmenovat Přátelskou zahradu po sovětském maršálovi je poněkud ironické, naproti tomu Adolf Born byl náš čestný občan, velký umělec, režisér, příkladný člověk, který bydlel na Praze 4," řekl Filip Vácha (TOP 09) - místostarosta MČ Praha 4.

Důvodů pro přejmenování bylo nicméně více. Jeden z nich byl geografický.

"Je to podle Jeremenkovy ulice, která je odtud už nějakých 200 - 300 metrů, není to úplně přímo u toho a místostarosta přišel s tímto jménem. Mně bylo ctí ho předložit na jednání místopisné magistrátní komisi, která rozhoduje o nových názvech pražských ulic a pražských parků. Tento návrh dostal v hlasování jednomyslnou podporu," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

Návrh pak posuzovala Rada hlavního města Prahy, která ho už také odsouhlasila. S přejmenováním na Park Adolfa Borna musela souhlasit také umělcova rodina, která s tím ale neměla sebemenší problém a je to pro ni velká čest.

"Já si myslím, že by byl velmi překvapený, protože upřímně řečeno on nikdy moc na zahradu nechodil, ani doma. Měl spíše vztah ke zvířátkům než ke stromům. Ne, že bych je neměl rád. Určitě by ho potěšilo, že tady budou pobíhat děti, které rád kreslil," řekla Ema Bornová - vdova po výtvarníkovi Adolfu Bornovi.

A nejenom děti se mohou do budoucna těšit na řadu prvků, které budou odkazovat ke známému českému ilustrátorovi, který podstatnou část své práce zasvětil právě dětem. 

"Rádi bychom ještě v průběhu letošního podzimu vybavili zahradu tabulkami, třeba u jednotlivých stromů nebo jednotlivých prvků, které jsou v té zahradě, které budou v typickém designu Adolfa Borna," řekl Tomáš Hrdinka (ANO) - radní MČ Praha 4.

A možná už na podzim letošního roku nebo na jaře příštího roku je v plánu park dovybavit ještě výtvarným prvkem, ideálně plastikou v podobě utrženého sluchátka z oblíbeného seriálu Mach a Šebestová. Doplnit by ho mohl také poeziomat, který by odkazoval na tvorbu velkého českého umělce Adolfa Borna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu