• Načítám...
>

U Podolské vodárny vzniklo 3D graffiti

  • 30. srpna 2024,
  • 12:58,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

V parku Antonína Engela na pražském Podolském nábřeží vznikla na chodníku 3D streetartová malba malíře, grafika a designéra Vladimíra Hirschera. Odkazovat má na vedle stojící Podolskou vodárnu.

Reklama

Na asfaltové cestě v parku Antonína Engela v Praze 4 vzniklo 3D graffiti. Streetartová malba známého umělce Vladimíra Hirschera má odkazovat na blízkou Podolskou vodárnu.

"Vytvořil jsem tady takovou 3D malbu, která funguje jen z jednoho bodu, je to taková malba, která je deformovaná perspektivou, pro to místo přímo upravená a znázorňuje to katedrálu, která se nachází uvnitř této nádherné budovy. Včera jsme na ni upozornili, já se tady pohybuji přes 20 let, okolo této budovy, kterou miluji a nevěděl jsem, že je tam taková nádherná architektura," řekl Vladimír Hirscher - malíř, grafik a designér.

Na obrázku tak kolemjdoucí mohou spatřit obloukovou klenbu Podolské vodárny, která se ukrývá v útrobách historické stavby, konkrétně v její severní části, kde podpírá budovu a zdobí filtrační halu.

"Filtrační hala Podolské vodárny byla vystavěna v druhé polovině 20. let, na Podolské vodárně se samozřejmě převážně podílel Antonín Engel, ale spolu s profesory Hacarem a Kloknerem nakonec vymysleli jiný interiér, než si původně představovali a ten skrývá tuto obloukovou klenbu, která nese celou váhu vodárny bez jakékoliv středové opory," řekl Jan Kolář - vedoucí Muzea pražského vodárenství.

Malba má vyvolávat iluzi díry v zemi. V ní jsou pak vidět nosníky střechy Podolské vodárny, ventily i potrubí, ze kterého teče voda. Dívat se je ale potřeba z vyznačeného místa na chodníku. 

"Tamten bod, který připomíná Instagram, je foto point, to je přímo bod, ze kterého by se to mělo fotit, jak bude člověk stát 20 centimetrů vedle, tak už to nefunguje, protože ta perspektiva je dokonale nastavená pro tu deformaci toho prostoru z tohoto bodu," řekl Vladimír Hirscher - malíř, grafik a designér.

Vznik uměleckého 3D díla iniciovala radnice Prahy 4 a zafinancovala ji částkou zhruba 100 tisíc korun.

"Tímto jsme chtěli vzdát poctu architektovi Podolské vodárny panu Antonínu Engelovi, podle kterého byl před rokem pojmenován i ten park. Když jsem oslovil toho umělce, který se spíše zabývá vesmírem, tak jsem chtěl, aby to opravdu komunikovalo s tou vodárnou, případně Vltavou a nakonec jsme rozhodli, že nejlépe vyjádříme tu poctu panu Antonínu Engelovi tím nejznámějším hlavním portálem," řekl Tomáš Hrdinka (ANP) - radní MČ Praha 4.

Podle radního Prahy 4 Tomáše Hrdinky by se mělo jednat o plošně největší malbu svého druhu v Praze. Ta by podle názoru jejího autora mohla vydržet s průběžným menším retušováním až rok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu