• Načítám...
>

Pamětní deska Josefa Mašína je v Čiklově ulici

  • 17. května 2017,
  • 9:31,
  • PRAHA 4,
  • Redakce

Pamětní deska Josefa Mašína v Čiklově ulici bude připomínat střetnutí Československých odbojářů s gestapem. Společně ji odhalili představitelé vlády, parlamentu, senátu a zástupci Prahy 2 a 4. Společnost Václava Morávka v Kolíně a pražský Spolek Pocta Mašínům ve spolupráci s Městskou částí Praha 4 tak dosáhli svého cíle po dlouhých 27 letech, přesně tak dlouho totiž neměl Josef Mašín svou pamětní desku.

Reklama

Právě v tomto domě v Čiklově ulici v Praze 4 vysílala ilegální vysílačka odbojové skupiny Tři králové. 13. května 1941 sem vtrhlo komando gestapa. Dva členové odbojové skupiny Václav Morávek a František Peltán uprchli, ale Josef Mašín byl zajat a postřelen.

"Později ho popravili v Kobylisích, jeden z těch účastníků zemřel na následky zranění, další byl rovněž zavražděn během války," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

"Já si myslím, že i toto místo si zaslouží velkou připomínku, protože už to, jak Václav Morávek odsud uprchl, jak byli zatýkáni, to je historický moment, který by se měly učit děti ve škole," řekl Pavel Bělobrádek, místopředseda vlády ČR.

"Jedna věc je jejich hrdinství, ale pak velmi podstatnou věcí je i to hrdinství běžných občanů, kteří zaplatili životem za to, že je ukrývali, že jim pomáhali," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Při odhalení pamětní desky Josefa Mašína si představitelé jak vlády Senátu i Poslanecké sněmovny, tak komunální politici, připomněli hrdinství Československých odbojářů a dalších statečných hrdinů, umučených a zastřelených gestapem.

"Je to i na nás komunálních politicích, abychom tento odkaz připomínali, abychom připomínali té další generaci, že je na co navazovat," řekla Jana Černochová.

"Aby si to uvědomili všichni, kdo tu dobu nezažili, jako třeba moji prarodiče, aby se z toho všeho poučili," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

"Takových hrdinů, jako byl Josef Mašín, má naše historie jen několik," řekl Pavel Bělobrádek.

Podle mnohých účastníků slavnostního odhalení desky Josefa Mašína měla být jeho památka touto cestou uctěna mnohem dříve.

"Je skutečně hanba, že k tomu dochází až nyní, a o to více jsem rád, že k tomu vůbec dochází," řekl Pavel Bělobrádek.

"Já skutečně nevím, proč toto trvalo 27 let. Na Praze 2 těch pietních míst a desek máme celou řadu," řekla Jana Černochová.

"Splácí se tím obrovský dluh, který k této trojici lidí máme," řekl Eduard Stehlík, ředitel odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR.

"Já myslím, že hlavní dík patří především skupině kolínských občanů, kteří systematicky a dlouhodobě usilují o rehabilitaci Morávka a Mašina a všech těch, kteří položili životy," řekl Petr Štěpánek.

Na pamětní desce Josefa Mašína je mimo jiné uvedeno: V tomto domě, dne 13. května 1941, při razii gestapa byl raněn a zajat hrdina protinacistického odboje, podplukovník Josef Mašín, generálmajor in memoriam. Po ročním věznění byl 30. června 1942 popraven v Praze v Kobylisích.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu