• Načítám...
>

ÚPMD se zapojil do projektu Život v kufříku

  • 21. února 2019,
  • 20:46,
  • PRAHA 4,
  • Lenka Castillo

Ústav pro péči o matku a dítě v pražském Podolí se stal 39. porodnicí v České republice, která se zapojila do projektu Život v kufříku. Cílem projektu je uchovat vzpomínky na první dny života odebraných nebo odložených dětí.

Reklama

Kufříky na vzpomínky dostanou nově i opuštění novorozenci v podolské porodnici. V rámci projektu Život v kufříku nadačního fondu La VIDA LOCA je na tamním oddělení intermediální péče předala jedna ze zakladatelek projektu společně s patronkami projektu, herečkou Klárou Trojanovou a módní návrhářkou Kateřinou Geislerovou.

"Já jsem si vlastně ani neuvědomovala, že dítě, které je odložené do kojeneckého ústavu, většinou, když nemá to štěstí, tak odchází. A když nemá to štěstí, zůstane tam 3 roky a odchází jen s papírem. Opravdu si člověk neuvědomuje, že nemá v podstatě vůbec nic," řekla Kateřina Geislerová, patronka projektu. 

"Mně se na tom líbí právě to, že to dítě, které je odložené mimo rodinu do pěstounské péče, nemá žádné osobní věci. Tímto způsobem se dostane k nějakým osobním věcem," řekla Klára Trojanová.

"Nejdůležitější částí kufříku je knížka, kterou prozatím kupujeme. Pak jsou tam pletené oblečky, které nám vyrábí dobrovolnice a seniorky v senior domech, a hračky, které jsou úžasné a jedinečné jako jsou děti," řekla Iva Říhová, zakladatelka projektu. 

Do projektu se však mohou zapojit dobrovolníci z celé ČR a výrobky či předměty pro děti poslat nadačnímu fondu, nebo jej s nápadem kontaktovat přímo.

"Budeme velmi rádi, pokud se zapojíte kreativně a začnete plést. Dámy, muži, kdokoliv může vyrobit cokoliv do toho kufříku tak, aby to bylo pro to miminko jedinečné," řekla Iva Říhová.

Kufřík dále plní i pěstouni nebo adoptivní rodiče, ke kterým dítě putuje. 

"Mně se to moc líbí, protože i my sami jsme začali už třeba před 12 lety něco těm dětem dávat. Pak jsme si ale řekli, že by bylo lepší, aby to bylo sjednocené," řekla Ilona Křižanová, vrchní sestra ÚPMD. 

Život v kufříku je projekt Ivy Říhové a Martiny Opavy, který uvedl do života myšlenku vrchní sestry Vinohradské nemocnice - Michaely Chmelařové. V ČR je zhruba 400 dětí ročně, které by jinak o své první vzpomínky přišly.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu