• Načítám...
>

Na Nuselské radnici se konal Tibetský večer

  • 13. března 2019,
  • 0:01,
  • PRAHA 4,
  • Kristýna Svobodová

U příležitosti kulatého výročí Tibetského národního povstání vyvěsilo vedení Prahy 4 tibetskou vlajku na Nuselské radnici. Právě tady se konal už 3. ročník Tibetského večera. Desítky návštěvníků sem přišly vyslechnout a zhlédnout řadu tematických přednášek a filmů.

Reklama

Ve velkém sále Nuselské radnice v Praze 4 se sešly desítky příznivců tibetské kultury. Prostřednictvím zapojení se do mezinárodní iniciativy Vlajka pro Tibet MČ připomněla 60. výročí od povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.

"My se každý rok připojujeme k projektu vyvěšení tibetské vlajky, abychom připomněli, že stále ještě na světě žijí lidé, kteří nemají ústavou, soudním systémem, garantována lidská práva, individuální práva, kolektivní, menšinová, ani právo národa na sebeurčení," řekl Petr Štěpánek, starosta MČ Praha 4.

"Cílem tohoto večera je to, aby lidé podepisovali petici a vyjádřili tak nesouhlas s tím, že dochází k převýchově tibetských dětí. Děti, které jsou nejlepší a elitní na školách, jsou odváženy do Pekingu, kde je jim umožněno internátní vzdělání. Čínská kultura je jim potom bližší, než tibetská kultura," řekla Edita Kleckerová, ředitelka spolku Lungta. 

Celá akce návštěvníkům nabídla promítání několika tibetských filmů a řadu zajímavých přednášek. Hostem večera byl také Tibeťan žijící v ČR, který promluvil zejména o největších problémech Tibetu.

"Tibetští lidé nemají téměř možnost dostat pas. Čínští lidé dostanou pas jednoduše třeba za měsíc. Pro lidi z Tibetu je skoro nemožné dostat pas. Skoro 90% Tibeťanů nemůže dostat pas," řekl Sonam Gyaltso, prezident Tibetan Association ČR. 

Do mezinárodní iniciativy Vlajka pro Tibet se letos vyvěšením tibetské vlajky zapojilo celkem 816 radnic, 111 škol a 217 jednotlivců z celé ČR.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu