• Načítám...
>

Gloria Musealis ocenila také muzeum Portheimka

  • 17. května 2019,
  • 19:35,
  • PRAHA 5,
  • Jan Varga

V pražském Obecním domě se udělovaly ceny Gloria Musealis za rok 2018. Porota vyhodnotila nejlepší počin, publikace a výstavy v rámci celé republiky. Cenu si odneslo také Museum skla Portheimka, které získalo druhé místo v kategorii počin roku.

Reklama

Muzeum skla Portheimka si odneslo ocenění v celorepublikové soutěži Gloria Musealis 2018. Porota expozici udělila 2. cenu v kategorii počin roku. Vedení Prahy 5, které expozici předalo do správy Museu Kampa, tak může být spokojené.

"Vím, že se prokázalo to, že když MČ nebo municipalita dá jmění někomu, kdo se tím opravdu zabývá, že to nedělá sám ale opravdu spolupracuje s odborník, tak se to vyplatí. A tato nominace je právě dokladem toho, že se to vyplatilo, že to rozhodnutí, že nebudeme sami spravovat Portheimku, že to nabídneme Museu Kampa, se ukázalo jako správné," řekl Lukáš Herold, radní MČ Praha 5.

Odborná porota hodnotila hned několik aspektů, které dělají z výstavy opravdový zážitek jak pro laické návštěvníky, tak také pro znalce z oboru.

"Ty trendy směřují především k takové větší otevřenosti vůči laickým návštěvníkům. Ale zároveň je tam velmi silná vazba právě na tu odbornou dokonalost. Rozhodně to není nějaká podbízivá záležitost, abychom si rozuměli, že neděláme z muzeí cirkus. Ty trendy se ale dají v tomto směru docela dobře odhadnout ve smyslu interaktivity, aktivizace návštěvníků," řekla Irena Chovančíková, předsedkyně Asociace muzeí a galerií ČR.

Do soutěže se letos přihlásilo celkem 93 projektů. Kromě počinu roku se ceny vyhlašovaly také v kategorii publikace roku a výstava roku. Pokud se některá muzea mohou pochlubit zrovna cenou Gloria Musealis, mohou si být návštěvníci jistí, že autoři místních expozic odvedli dobrou práci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu