• Načítám...
>

Muzeum skla nabízí zajímavou podívanou

  • 17. ledna 2020,
  • 23:16,
  • PRAHA 5,
  • Jaroslav Šetlík

Až do 23. února je v prostorách Muzea skla k vidění výstava Tání hrany. Vystavené exponáty pocházejí z období především od 70. do 90. let. Většina z nich byla vytvořena netradičním způsobem.

Reklama

V Muzeu skla Portheimka je mimo stálé expozice k vidění výstava pod názvem Tání hrany. Celkem 15 vystavených exponátů pochází od 3 autorek, které společně studovaly Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze.

"Je to Eliška Rožátová, Dana Vachtová a Jiřina Žertová. Jsou to 3 autorky, které významným způsobem ovlivnily české ateliérové sklářství 2. poloviny 20. století. Pojí je též celoživotní přátelství. A i na jejich věcech, které se do jisté míry odlišují tím způsobem tvorby, můžeme vidět určité propojení. A sice to, že ty 3 autorky, které to přátelství pojí, se svým způsobem i v té jejich tvorbě ovlivňovaly," řekl Jan Smetana, ředitel Muzea Kampa.

Nejstarším exponátem výstavy je tzv. bublina z roku 1978. Ta byla vytvořena netradičním způsobem.

"Ony experimentovaly s tím materiálem, zjišťovaly, jaký tvar, barevnost, jaké techniky si vůbec mohou s tím materiálem dovolit. A tato bublina vznikla tak, že ony se snažily najít nějaký nový tvar a snažily se ty bubliny různě tvarovat a používat různé nástroje, které se v těch sklárnách používaly. A ony tuto konkrétní bublinu vlastně přelomily přes staré čelo postele v těch 900 stupních, kdy to sklo je žhavé," řekl Ján Gajdušek, kurátor výstavy.

Výstava je v Portheimce k vidění až do 23. února. O několik dní později ji vystřídá nová výstava. Ta se bude věnovat české bižuterii.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu