• Načítám...
>

Praha 5 by ráda oživila usedlost Bertramka

  • 11. února 2020,
  • 19:40,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

Usedlost Bertramka, kde při svých návštěvách Prahy pobýval Wolfgang Amadeus Mozart, zeje prázdnotou. A muzeum, které zde sídlí, je zavřené. To vadí Městské části Praha 5, které by ráda spolupracovala s majitelem, tedy Mozartovou obcí, ale navázat spolupráci se bohužel nedaří.

Reklama

Bertramka, bývalá hospodářská a viniční usedlost, je neodmyslitelně spojená s jménem W. A. Mozarta. Ale muzeum, které zde sídlí, je už nějakou dobu zavřené a není jasné, kdy otevře.

"Vlastníkem Bertramky je Mozartova obec. My bychom s ní rádi komunikovali. Já se přiznám, že jsem se snažil o komunikaci minulý rok," řekl Michal Bednář, zastupitel MČ Praha 5.

Podle MČ ale právě komunikace s Mozartovou obcí je velmi složitá.

"Protože tady bezprostředně za stodolou byla veliká skládka, kde se hýbali i potkani. Bylo domluveno, i na podkladu hygieničky, která zde byla, že Bertramka by měla uvolnit bránu a pomoci nám v tom, aby ty kontejnery pro odpad mohly vjet do dvora," řekl Michal Bednář.

Jenže později Mozartova obec městské části nevyšla vstříc. A tak se musela skládka likvidovat přes vedlejší parcelu. MČ ale svůj boj nevzdává a bližší spolupráci s Mozartovou obcí by ráda navázala a do opuštěné usedlosti Bertramka tak vrátila život.

"Když jdeme okolo obvodových zdí, vidíme, že ty zdi jsou zchátralé, že je potřeba je renovovat. Když vidíme některé veliké stromy, tak jsou proschlé, potřebovaly by prořezat. Více k tomu ale říci nemůžeme. Námi je samozřejmě podána ruka a pokud Mozartova obec bude chtít s námi spolupracovat, velmi rádi se toho zúčastníme a budeme pomáhat," řekl Michal Bednář.

Pomoci, třeba finančně, by mohl i stát. Od počátku roku 2019 je totiž tato usedlost národní kulturní památkou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu