• Načítám...
>

Děti se vrátily do školek a jeslí

  • 18. května 2020,
  • 15:37,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

Po více než dvouměsíční pauze způsobené nouzovým stavem a koronavirem se otevřely školy, školky a jesle v páté městské části. Ve všech zařízeních dbají na zvýšenou hygienu a děti také budou hodně času trávit v přírodě.

Reklama

Malé děti a jejich rodiče se radují. Po více než dvou měsících se otevřely školy, školky a jesle v Praze 5.

"Většina rodičů to ocení, protože cítí, že ten kontakt s těmi dětmi, těch jejich vlastních dětí je velmi důležitý. Že ta socializace je potřeba, samozřejmě nácvik různých řečových dovedností. Jsme moc rádi, že se život vrací do normálu a že jsme ty školky mohli takhle otevřít," říká starostka Prahy 5, Renata Zajíčková.

Městská část byla v kontaktu s vedením všech zařízení. Někde dodávala roušky, jinde zase dezinfekci.

"Jsme zvýšili dezinfekci těch prostor, které se normálně, ale běžně dezinfikují. Pro nás to není zase takový rozdíl. Byli jsme rádi, že ministerstvo zrušilo povinnost nosit roušky, protože s malými dětmi by to bylo velmi složité. Dětí přišlo zhruba 40% a protože je krásné počasí, budou většinu času trávit na zahradě. Ta je rozdělena na několik úseků, u nás je to možné, takže se navzájem nemusí ani potkat," popisuje Pavla Vocelková, ředitelka mateřské školy Nad Palatou.

Obdobná situace jako v mateřských školách je i v jeslích. Kam chodí děti už od jedno a půl roku.

"Rodiče jsou nesmírně šťastní, že konečně mohou do práce v klidu a můžou tady ty děti být. Tlačí je to ekonomicky. A musím říct, že jsem pochopil, že děti přivítaly ty své tety velmi bouřlivě, " komentuje radní Prahy 5, Petr Lachnit.

"Děvčata po celou dobu co jsme měli zavřeno, tak všechno vyčistily, připravily pro děti. Vydezinfikovaly hračky, vydezinfikovaly prostředí. A připravily to prostředí tak hezky, aby se měly děti na co těšit. Samozřejmě, že jsme připravili i vzdělávací akce, nejen tedy na období do června. Máme i prázdninový provoz, máme jeden celý měsíc otevřeno," uzavírá ředitelka Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5, Helena Volechová.

V jeslích na Hřebenkách bude otevřeno celý červenec. Jak budou po dobu letní prázdnin otevřeny mateřské školy je nyní v jednání.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu