• Načítám...
>

Skalničková zahrada znovu otevřela pro veřejnost

  • 22. května 2020,
  • 21:29,
  • PRAHA 5,
  • Jaroslav Šetlík

Unikátní skalničková zahrada se již podruhé otevřela veřejnosti. Ta má obrovský potenciál využití. K vidění tu je přes 2000 druhů rostlin, jako jsou např. kapradiny nebo hmyzožravě rostliny.

Reklama

Unikátní skalničková zahrada se již podruhé otevřela veřejnosti. Areál má ve své péči svěřený městská část Praha 5.

"Na začátku je potřeba říct, že zahrada je městské části. Městská část ji založila, stará se o ni, investuje co je potřeba, takže podpora je tu stoprocentní," říká Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Celý příběh zahrady začíná v druhé polovině 19. století, kdy byl tento pozemek využíván jako skládka kamene z nedalekého Smíchovského nádraží.

"O sto let později tu manželé Haladovi založili unikátní skalničkovou zahradu. Shodou náhod pan Špaňhel, duchovní otec zahrady, se znal s panem Haladou. Slovo dalo slovo a oslovili městskou část, jestli by neměla zájem o vybudování a podporu. Vznikla tak skalničková zahrada, kdy ji městská část vybudovala a chce ji dále budovat," říká Lubomír Brož, místostarosta MČ Praha 5.

Skalničková zahrada je určena všem bez rozdílu věku. Městská část by do budoucna tento areál ráda rozšířila o komunitní prostor. Zároveň chce klást důraz na častější návštěvy dětí.

"Chceme, aby sem chodili senioři a také děti ze škol a školek. Je tu odborný výklad a může se tu odehrát nějaké vzdělávání, nějaká edukace," říká Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

"Malé děti jsou základ všeho. Abychom je naučili vztah k přírodě, tak plánujeme vysázet keře, které přilákají motýly a jiný hmyz. Malé děti nezajímá kvetoucí kytka. Oni k ní jen přijdou a čichnou si. Když sem přijdou mateřské školky nebo malé děti, začnou kvést šalvěje, tak na ně létá mraky motýlů. Malé děti zajímají hlavně tito živočichové," říká Milan Halada, správce zahrady.

Unikátní skalničková zahrada se nachází v Prokopském údolí. Veřejnosti je přístupná od pátku do neděle mezi 14. a 18. hodinou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu