• Načítám...
>

Smíchovská Devítka se otevřela veřejnosti

  • 6. června 2020,
  • 15:28,
  • PRAHA 5,
  • Ondřej Švec

Nově zrekonstruovaná kobka s číslem 9 na smíchovské straně nábřeží, poslouží jako galerie i místo pro odpočinek. Uvnitř se nachází prostor, kam se lidé mohou zastavit na dobré jídlo a pití a vychutnat si i pravidelnou dávku umění. Připraveny jsou různé výstavy, besedy s umělci, spisovateli nebo malíři. Momentálně tam najdete výstavu abstraktních obrazů mladého umělce Martina Prachaře. Pojďte se na nově zrekonstruované prostory kobky číslo 9 podívat společně s námi.

Reklama

Slavnostním přípitkem začalo otevření nově zrekonstruované kobky, které se říká Devítka a poslouží v první řadě jako galerie. Podle paní starostky je ale hlavní předností této kobky,  že se nachází na té klidnější straně náplavky.

„Já si myslím, že není potřeba, být stejní jako je naše protější náplavka na dvojce. Myslím si, že je potřeba využít právě té komornosti a klidu, který tady na naší náplavce je. A k tomu si myslím, že by měla právě kobka číslo 9, která se dnes otvírá, přispět,“ vyzdvihuje přednosti Devítky starostka MČ Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

To ale neznamená, že by se snad na Hořejším nábřeží návštěvníci nudili, protože nová Devítka pro ně nachystala bohatý a pestrý program, který má být celoroční. 

„Bavili jsme se dokonce s paní starostkou, že bychom tady uspořádali vánoční trhy nebo i veřejné bruslení, popřípadě kluziště jako je to v ostatních evropských městech a chceme i podzimní akce, stejně jako jsou tematické víkendy,“ představuje své plány provozovatel Devítky Karel Šlesingr. 

Nově opravené prostory budou ale hlavně o kultuře a umění. Právě teď tam například vystavuje mladý a nadějný umělec Martin Prachař.

„Je to cyklus Nová epizoda, který představuje mé nové práce, které jsem začal dělat po vysoké škole. Jde v podstatě o takovou reakci na ten poststudijní stav, kterým si umělec prochází po absolvování školy, kdy pak začne pracovat,“ říká abstraktní malíř a sochař Martin Prachař. 

půjde o různé beseNová Devítka toho má v plánu nabídnout návštěvníkům opravdu hodně. Kromě dobrého jídla a pití za barem, půjde o různé  výstavy nebo literární večery se spisovateli a básníky. Prostor dostanou i začínající umělci anebo amatéři. Přijďte se podívat, nová Devítka už se na vás těší. Ondřej Švec, televize Praha. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu