• Načítám...
>

U Dětského ostrova byla umístěna mozaiková křesla

  • 3. července 2020,
  • 18:28,
  • PRAHA 5,
  • Petr Hradský

Dvě mozaiková křesla mohou teď kolemjdoucí vidět u vstupu na Dětský ostrov. Ta zde byla postavena v rámci projektu Sculpture line, který umožňuje setkat se s uměním i mimo galerie. O jejich umístění rozhodla kulturní komise Prahy 5.

Reklama

Dvě mozaiková křesla mohou teď kolemjdoucí vidět u vstupu na Dětský ostrov. Ta zde byla postavena v rámci projektu Sculpture line, který umožňuje setkat se s uměním i mimo galerie. Jejich autorkou je výtvarnice Alexandra Koláčková, která vyrábí keramické plastiky do veřejného prostoru už pětadvacet let.

"Je to poměrně zdlouhavý proces. Sušení, pálení, glazování, a pak se to zednickým způsobem dává dohromady. Je to železobetonová skořepina, aby to prostě vydrželo a nahoře je vrstva keramiky, která je sendvičově spojena natvrdo," říká Alexandra Koláčková - autorka křesel, výtvarnice.

Křesla byla v Praze 5 umístěna v rámci festivalu Sculpture line, jehož cílem je do veřejného prostoru instalovat sochy a plastiky a tím jej oživit.

"Sochy, když nezůstávají trvale, tak minimálně do jara dalšího roku. Takže se z toho stává taková kontinuální záležitost a je to blíž té představě, toho trvalého umístění té sochy, nebo toho objektu, na což ten festival také slouží. Vlastně tomu říkáme takový trenažér pro to město, aby si vyzkoušelo tu hmotu, že to většinou budí vášně. Jsou to letité diskuze, jestli socha má být, nemá být. Je to také vděčné téma a ten festival může tuhle diskuzi posunout," vysvětluje Ondřej Škarka - ředitel festivalu Sculpture line.

Nápad zástupců Prahy 5 o venkovním umístění keramických křesel vznikl už v loňském roce a Festival Sculpture line viděli jako způsob, jak osvěžit prostředí této městské části. Podle slov místostarosty Lukáše Herolda se totiž na umění ve veřejném prostoru za poslední léta zapomnělo.

"Nějakým způsobem jsme se chtěli dozvědět více o tom festivalu, proto jsme nakonec ten minulý rok nic neumístili, ale už jsme se o tom hodně dozvěděli. Proto to bylo v tuhle chvíli přijato s nadšením, řekl bych všech zastupitelů, nejenom kulturní komise, která samozřejmě takovéto věci podporuje více," doplnil Lukáš Herold - místostarosta Prahy 5.

Na křeslech před mostem na Dětský ostrov si budete moci odpočinout až do září. Poté záleží na vedení městské části, zda se tam tyto umělecké výtvory rozhodne ponechat i nadále. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu