• Načítám...
>

Praha 5 se brání proti výstavbě nového zdymadla

  • 30. července 2020,
  • 18:41,
  • PRAHA 5,
  • Jan Varga

Záměr vystavět na Vltavě, v centru města, novou plavební komoru stále trvá. I když se zatím vypořádávají námitky a odvolání proti vydanému stavebnímu povolení například Městské části Praha 5, podle Povodí Vltavy je nové zdymadlo jednoznačným přínosem. Podle vedení Prahy 5 jde ale spíše o podporu byznysu majitelů turistických parníků.

Reklama

Povodí Vltavy plánuje vystavět novou plavební komoru u Dětského ostrova v centru Prahy. Proti tomuto plánu v současnosti stojí pražský magistrát i Městská část Praha 5. I přes protesty a odvolání ale záměr stále platí. Podle vedení městské části to ale není dobře. Dojde podle ní ke zvýšení provozu lodní dopravy na Vltavě, a také ke zvýšení emisí. 

"Do té nové plavební komory, kterou plánuje Povodí Vltavy vystavět na druhé straně Dětského ostrova by se vešly prakticky všechny turistické parníky, které po Vltavě brázdí vodu kromě asi tří. V důsledku toho by narostla doprava v části mezi Šítkovským a Staroměstským jezem, ale přesunula by se i mezi  jezy na  klidné zrcadlo Vltavy pod Šítkovským jezem," říká Tomáš Homola, místostarosta MČ Praha 5.

Právě po něm se totiž často projíždějí turisté a místní na oblíbených šlapadlech a užívají si výhled na dominanty metropole. Podle Povodí Vltavy ale nejsou argumenty pravdivé. Naopak výstavbou nového zdymadla se má doprava stabilizovat a dokonce snížit emisní zátěž. 

Podle vedení Prahy 5 ale další plavební komora není potřebná. Zdymadlo na protějším břehu prý nebylo příliš vytíženo ani před pandemií koronaviru. 

"Já si myslím, že ta vytíženost plavební komory není potřebou běžné lodní dopravy, ale zájmem vlastníků těch turistických parníků, které na Vltavě působí. Je to zřejmé z  aktuálního stavu," dodává  Tomáš Homola, místostarosta MČ Praha 5.

Kdy se na výstavbě nového zdymadla bude pracovat zatím není vůbec jisté. Ještě je potřeba vypořádat všechny námitky a odvolání, která proti původně udělenému stavebnímu povolení podali účastníci řízení, jako je právě Městská část Praha 5. Pokud nebude odvolání městské části vyhověno, je vedení Prahy 5 připraveno podat žalobu ke správnímu soudu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu