• Načítám...
>

Cyklisté vyrazili na kole se starostkou okolo Prahy 5

  • 30. srpna 2020,
  • 15:54,
  • PRAHA 5,
  • Ondřej Švec

Protože se blíží Evropský týden mobility, tak nemohla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková zůstat pozadu a šla všem příkladem. Usedla na kolo a vyrazila na 15 kilometrovou trasu po Praze 5. Cílem akce je hlavně zmapovat nejrůznější druhy dopravy. Jako první byla na řadě právě cyklodoprava. Jak se po Praze 5 na kole jezdí, je centrum Prahy na jízdu na kole připravené a na co by si měli cyklisté dávat uvnitř Prahy pozor? Více se dozvíte v naší reportáži!

Reklama

Ani zamračené nedělní odpoledne neodradilo starostku Prahy 5 Renátu Zajíčkovou od toho, aby usedla do cyklistického sedla a vyrazila na 15 kilometrovou projížďku městem. 

"Protože se blíží Evropský týden mobility, tak jsme se rozhodli, že budeme otevírat problematiku pohybu a přemísťování lidí po městě. Chceme si vyzkoušet všechny možné druhy dopravy a dnes začínáme cyklodopravou," řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5. 

Paní starostka nevyrazila na projížďku zdaleka sama. Společnost jí dělala například vedoucí cyklokomunity Holky na kole Jana Trávníčková.

"Smyslem je dodávat kuráž ženám a holkám, které neměly odvahu sednout na kolo a projet se v Praze nebo v jiném městě kvůli dopravě a jiným předsudkům, které se objevují. Lidé mají tendenci říkat, že to na kole není praktické nebo že je to nebezpečné a podobně," řekla Jana Trávníčková, vedoucí cyklokomunity Holky na kole. 

Šlapání na kole v centru Prahy si nenechal ujít ani předseda dopravního výboru Jan Panenka, který je vášnivým cyklistou. I jeho proto zajímalo, jak se po Praze 5 na kole jezdí. Své dojmy z jízdy pak v budoucnu plánuje přenést i na papír. 

"My jako MČ chystáme nějaký generel dopravy, kde budeme zohledňovat možné propojení cyklotras a cyklostezek, ale je to materiál, který je ve výrobě a který připravujeme a bude ještě pár měsíců trvat, než bude dokončený," řekl Jan Panenka, předseda dopravního výboru. 

Smyslem akce bylo hlavně ukázat, že kolo do centra Prahy určitě patří. A přestože jízda na kole ve městě má svá úskalí, při dodržování bezpečnostních zásad, jde o ekologický a zdraví prospěšný způsob dopravy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu