• Načítám...
>

V Portheimce se předčítala poezie pod širým nebem

  • 9. září 2020,
  • 20:49,
  • PRAHA 5,
  • Ondřej Švec

V parku Portheimka v Praze 5 čekal na návštěvníky kulturní večer. Dorazil tam v současnosti nejpřekládanější český básník Petr Borkovec, který přišel představit své básnické sbírky. Pyšnit se může tím, že jeho básně byly přeloženy téměř do všech evropských jazyků. Knižně publikoval například v Rakousku nebo Itálii. Daří se mu i jako prozaikovi nebo autorovi dětských knih, za což byl dokonce nominován na ocenění Magnesia Litera. Lidem v rámci akce Literatura pod širým nebem, přiblížil svoji aktuální tvorbu a představil i knihu, která vyjde letos v listopadu.

Reklama

Petr Borkovec je velmi činný básník, překladatel a publicista. Zároveň je také autor, který je hojně překládaný. Jeho díla jsou přeložena snad do všech evropských jazyků. Pořadatel akce Literatura pod širým nebem, David Stecher, o něm pak prozradil jednu zajímavost.

"Má například úžasnou sérii, kde popisuje snídaně. Jak díky své práci hodně cestuje, tak popisuje snídaně v různých hotelích nebo na misích, kam je jako literát vyslán," upozornil David Stecher, ředitel Pražského literárního domu.

Ještě  předtím, nežli se autor pustil do předčítání svých nejnovějších textů, přišla ke slovu zajímavá debata o autorově tvorbě i životě. Návštěvníky seznámil například s tím, kde bere inspiraci či prvotní impuls pro své psaní.

"Často beru inspiraci z jazyka. Z nějaké slovní srážky. Něco slyším a začnu to nějakým způsobem rozvíjet. Může to být věta nebo dokonce větní spojení," popsal Petr Borkovec, básník.

Akce Literatura pod širým nebem se konala v příjemném prostředí parku Portheimka. Nejen proto, že k tomu pěkné počasí přímo vybízelo. Zároveň to bylo i bezpečnější kvůli zpřísňujícím se protikoronavirovým opatřením. Akce by se neobešla bez podpory Městské části Praha 5.

"Kromě záštity, kterou poskytli dva radní, tak městská část ještě podpořila tuto akci i tím, že poskytla bezplatně Pražskému literárnímu domu prostory. Přispěli jsme finančně na to, aby se mohla pořádat a mohla být bezplatná pro občany," konkretizoval Tomáš Homola, místostarosta MČ Praha 5.

Literatura pod širým nebem jasně ukázala, že česká poezie stále žije a že je o ni stále zájem. A z parku Portheimka se zároveň pomalu začíná stávat místo, které je současné literární tvorbě zaslíbené. 

 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu