• Načítám...
>

Lidé v Praze 5 by uvítali více strážníků v ulicích

  • 11. září 2020,
  • 7:27,
  • PRAHA 5,
  • Jan Varga

Lidé se v Praze 5 cítí bezpečně. Prokázalo to dotazníkové šetření, které městská část provedla na začátku roku v lednu. Nejčastěji lidem vadí nepořádek v ulicích, bezdomovci a opilci. Přitívtali by proto v ulicích více strážníků. Nejrizikovějšími oblastmi je Anděl, Smíchovské nádraží a spodní část Plzeňské ulice.

Reklama

Lidé se v Praze 5 cítí bezpečně. A to i přesto, že čísla prozrazují meziroční nárůst kriminality o zhruba pět procent. Že se lidé v Praze 5 nebojí ukázal výsledek ankety, kterou uskutečnila radnice Prahy 5 v lednu na začátku roku. Zároveň ale upozornil na místa, která lidé vnímají jako riziková.

„Jsou lokality, na které bychom se měli zaměřit. Je to okolí Anděla, Smíchovského nádraží a spodní část Plzeňské ulice. Lidem nejvíce vadí nepořádek, koncentrace sociálně nepřizpůsobivých lidí, třeba i narkomanů a podnapilých lidí,“ řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Městská policie se snaží na riziková místa soustředit svoji pozornost. Například na Andělu korzuje hlídka strážníků většinu dne. Situaci by podle Renáty Zajíčkové ulehčilo například umístění nových kamer. Ty ale zatím magistrát neschválil.

„Jde v podstatě o jednu, jedinou lokalitu, a to na Andělu, kde bychom potřebovali ještě jednu kameru. Ta by monitorovala vstup do prodejny Albert a do metra. V podstatě na schodiště na Andělu. Tam se páchá nejvíce přestupků nebo protiprávních jednání,“ konkretizoval Zdeněk Hejna, ředitel Městské policie Praha 5 .

Městská policie se dlouhou dobu potýká s podstavem. Momentálně je v řadách strážníků o pětadvacet procent méně lidí než je potřeba. Městská část se proto snaží nové strážníky motivovat volnými byty a dalšími výhodami. V budoucnu by vedení radnice považovalo za ideál, kdyby lidé znali strážníky, kteří se starají o bezpečí v jejich ulicích.

„Chceme více komunikovat směrem k lidem, aby věděli, kdo se stará o veřejný pořádek v jejich okolí. Zmodernizovali jsme proto webové stránky naší městské části. Když si člověk klikne na svoji ulici, tak se dozví, který strážník ji právě hlídá, “ upozornila Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Obecně kriminalita v této konkrétní městské části klesá. V roce 2013 zde evidovala Policie České republiky více než sedm tisíc trestných činů. V loňském roce už to byly necelé čtyři tisíce. Nejčastěji šlo o majetkovou trestnou činnost, kapesní krádeže, krádeže automobilů a vloupání do bytů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu