• Načítám...
>

V Praze 5 se debatovalo o alternativní dopravě

  • 23. září 2020,
  • 7:33,
  • PRAHA 5,
  • Jan Varga

V Praze 5 se konala akce Autodieta aneb jak na carfree život. Ta upozornila na problémy s dopravním přetížením a nabídla debaty s osobnostmi na téma alternativních způsobů jak se ve městech přepravovat. Akce se konala v rámci magistrátní kampaně Čistou stopou Prahou.

Reklama

Praha 5 hostila akci s názvem Autodieta aneb jak na (car)free život. Ta lidem přiblížila problémy, které trápí města jako je Praha, v souvislosti s nadměrnou automobilovou dopravou. Zároveň otevřela diskuzi o alternativních variantách, jak se v dnešní době nejlépe po městě pohybovat a ulehčit tak svému okolí. Konkrétně v Praze jsou automobily, jak známo, nejvýznamnějším znečišťovatelem ovzduší. 

"Z hlediska emisí jich tvoří podstatě osmdesát až devadesát procent auta, přestože ten přepravní výkon je na hodnotě třicet tři procenta. Takže menší část cest vytvoří největší znečištění a z celorepublikového hlediska nemá Praha dobré ovzduší. Je to asi druhé nejhorší ovzduší v republice," říká Lukáš Erliš, koordinátor kampaně Čistou stopou Prahou. 

V rámci programu vystoupily osobnosti, které se problémem alternativní dopravy zabývají. Nechyběli ani politici, například starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková, která pohovořila mimo jiné o možnostech, jak zklidnit dopravu v této městské části. 

"Musíme hledat možnosti, jak zklidnit dopravu, jak rozšířit varianty přepravování o cyklodopravu, ale i vlaky. Praha 5 je pro to ideální, protože ji protínají Pražské Semmeringy, dvě vlakové trasy," říká Renáta Zajíčková (ODS), starosta MČ Praha 5. 

Organizátoři kampaně pražského magistrátu Čistou stopou Prahou, představili také takzvanou dopravní pyramidu, která rozděluje druhy dopravy a ukazuje, kterým způsobem je vhodné se přepravovat nejčastěji.

"Chůze by měla být základ. Nad tím je třeba cyklistika a používání hromadné dopravy, carsharingu pro potřeby něco převézt. A až nahoře je vlastnictví auta. Takže chce to přemýšlet, nesedat si automaticky do auta každé ráno," dodal Lukáš Erliš, koordinátor kampaně Čistou stopou Prahou. . 

Program samozřejmě nabídl také doprovodné činnosti, kterých se mohli účastnit jak ti nejmenší, tak i dospělí návštěvníci. Například BMX workshop nebo si zájemci mohli nechat na místě seřídit své kolo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu