• Načítám...
>

V Praze 5 vzniká nové centrum Smíchov City

  • 1. října 2020,
  • 8:51,
  • PRAHA 5,
  • Lenka Castillo

V hlavním městě vznikne nové centrum. Stane se jím území kolem nádraží na Smíchově. Má být moderní alternativou k historickému jádru metropole. Nová čtvrť neboli Smíchov City by v Praze měla vyrůst do dvanácti let.

Reklama

Na Smíchově vyroste nová čtvrť. Výstavba největšího projektu v moderních dějinách Prahy byla právě zahájena. Základní kámen k nové čtvrti Smíchov City položili zástupci Prahy 5, magistrátu a společnosti Sekyra Group. Jedná se o výstavbu, která zatím nemá v hlavním městě obdoby.

"Mělo by to být nové centrum Prahy. Bude celkově obsahovat čtyři sta tisíc metrů čtverečních bytových, administrativních i veřejných ploch," konkretizoval Luděk Sekyra, předseda představenstva Sekyra Group.

"Toto území doposud všichni vnímali jako zanedbané, omšelé, vybydlené a v podstatě nebezpečné. Shlukovali se tady lidé sociálně nepřizpůsobiví. Proměnou tohoto místa se zde maximálně zvýší bezpečnost. Tedy pocit bezpečí, který je pro občany velmi důležitý," připomněla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Projekt je důkazem velké spolupráce městské části, magistrátu, soukromého investora a správy železnic.

"Zhruba za deset, dvanáct let by tady mohlo vzniknout městečko, ve kterém předpokládám budou lidé rádi bydlet, pracovat i rekreovat. Městečko se školou, množstvím obchodů. Tedy místo, kde můžete strávit celý život," upozornil Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Budou tady například dva parky, zůstane zachována Radlická kulturní sportovna a nebude chybět ani osmadvacet metrů široká a kilometr dlouhá pěší zóna, která se stane středobodem občanského setkávání. 

"Praha 5 se stane bankovním, mediálním a obchodním centrem," doplnila  Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

O proměnách Smíchova ví své i český kníže Karel Schwarzenberg, jehož rod tu kdysi vlastnil takzvaný Smíchovský dvůr.

"Toto území vypadalo po celá desetiletí dosti trystně. Proto mám velikou radost z toho, že se to teď změní. Bude nový život na Smíchově," konstatoval Karel Schwarzenberg, poslanec PČR.

Projekt Smíchov City má stát dvacet miliard korun. A už se připravují další dva.  Na rozhraní Karlína, Invalidovny a Libně má vzniknout Rohan City. A na pozemcích bývalého nákladového nádraží vznikne rezidenční čtvrť Žižkov City.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu