• Načítám...
>

Prahu 5 zdobí nový kostel

  • 25. listopadu 2020,
  • 14:55,
  • PRAHA 5,
  • David Wilczek

Stavba nového kostele v Barrandově byla oficiálně ukončena zasvěcením pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou. Dělníci zde však dodělávají poslední menší práce. V okamžiku, kdy budou uvolněna vládní nařízení, bude Kostel Krista Spasitele přístupný široké veřejnosti. S tím, že lidé budou moci využívat i komunitní centrum či kavárnu.

Reklama

Praha má po více než 10 letech nový kostel. Věřící i ostatní zájemci jej najdou na sídlišti Barrandov v Grussově ulici. Přestože je už Kostel Krista Spasitele oficiálně zasvěcen, dělníci zde dodělávají poslední úpravy. 

"Nyní tady vidíme dělníky, kteří natírají kapli, ve které bude svatostánek. Největší dodělávka, která je zde potřeba ještě udělat, tak je zlatý prstenec s oknem, které bude nad oltářem, zhruba o průměru 8 metrů a skrze které bude dopadat světlo z nebe do prostoru presbytáře," řekl Josef Ptáček, farář. 

Ve sníženém přízemí kostela se nachází komunitní centrum, jehož součástí jsou dvě klubovny a velký společenský sál, který pojme až 140 lidí. 

"Tím je ten prostor výjimečný. Není pouze pro duchovní chvíle, ale bude sloužit i pro společenské události. Lidé tam budou moci navštěvovat kulturní a vzdělávací akce. Tím je mimořádný a obohacuje kulturní a společenský život v Praze 5," řekla Renáta Zajíčková (ODS), starostka MČ Praha 5.

Bohoslužby jsou zatím naplánovány na tři dny v týdnu. Tedy na úterý, čtvrtek a neděli. S tím, že vše bude záležet na tom, zda vláda uvolní současná epidemiologická nařízení. 

"Pravidelné bohoslužby v té první fázi bychom rádi zprovoznili v neděli od 10:30, poté to vypadá na úterý v 18:00 a ve čtvrtek pravděpodobně v 8:00," řekl Josef Ptáček. 

V tuto chvíli se farnost připravuje na sváteční bohoslužby doplněné o program pro děti. Nejbližší je naplánována na Štědrý den. V případě prodloužení nouzového stavu bude probíhat prostřednictvím online vysílání. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu