• Načítám...
>

Waltrovku zdobí pamětní deska

  • 1. prosince 2020,
  • 16:57,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

V areálu Waltrovky naleznete novou pamětní desku. Ta je věnována místnímu povstání v roce 1945. To vedl plukovník letectva Václav Vlček a u slavnostního odhalení desky byl i jeho syn.

Reklama

V areálu Waltrovky byla odhalena pamětní deska, která připomíná plukovníka letectva Václava Vlčka. Pod jeho vedením zaměstnanci osvobodili 5. května 1945 místní strojírenský podnik.

"Deska připomíná, že můj otec zorganizoval povstání ve Waltrovce. A již toho 5. května se jim podařilo obsadit celou továrnu i obrněný vlak, který stál na nádraží v Jinonicích a ohrožoval celou továrnu," popisuje syn plukovníka Vlčka, Václav Vlček.

"Pokud by Waltrovka nefungovala a nebyli zde vojáci, ani zaměstnanci Waltrovky a neudrželi by tento post, například vůči dobře vyzbrojené a poměrně početně silné jednotce v Motolských kasárnách, tak by se zde mohl strhnout konflikt, který by určitě vedl k mrtvým civilistům," dodává poslanec PČR a historik, Pavel Žáček.

Deska vznikla i díky spolupráci s pátou Městskou částí.

"My jsme strašně rádi, že tady v tom novém krásném areálu se našlo to správné místo pro připomenutí, jaké historické a dramatické záležitosti se tady děly v minulosti. Chceme to připomínat i lidem, kteří si to možná už nepamatují," uzavírá místostarosta MČ Praha 5, Lukáš Herold.

Plukovník letectva Václav Vlček byl po skončení války perzekuován a ve vykonstruovaném procesu byl odsouzen za velezradu. Podobně se komunistický režim zachoval i k jiným odbojářům a účastníkům Pražského povstání.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu