• Načítám...
>

Praha 5 zná vítěze participativního rozpočtu

  • 3. prosince 2020,
  • 15:20,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

Praha 5 vyhlásila výsledky čtvrtého ročníku participativního rozpočtu. Letošní ročník provázel velký zájem ze strany veřejnosti. A nejúspěšnějšími třemi projekty byly: singletrack Motol, květinové louky a retenční nádrž v Hennerově ulici.

Reklama

Už po čtvrté se konal v Praze 5 participativní rozpočet městské části. Občané díky němu mohli rozhodnout o dalším směřování části peněz z pokladny městské části. Tentokrát bylo na participativní rozpočet vyčleněno 15 milionů korun.

"Letošní participativní rozpočet trhal rekordy. Zapojilo se do něho 51 návrhů a zájem byl i ze strany obyvatel, protože počet hlasujících byl opravdu velmi vysoký. Téměř tři tisíce lidí," konstatovala Renáta Zajíčková, starostka MČ Prahy 5.

Podle Renáty Zajíčkové se projekty participativního rozpočtu velmi proměnily.

"Jsou daleko více sofistikovanější, více připravené, více propracované, než tomu bylo v prvních letech kdy se týkaly jen menších vylepšení. Například postavit někde lavičku nebo udělat pískoviště. Teď jsou daleko ambicióznější a jsou v nich hodně zahrnuta ekologická témata," popsala Renáta Zajíčková, starostka MČ Prahy 5.

Největší počet, více než 1400 hlasů, získal singletrack v Motole neboli úzká stezka pro horská kola plná ostrých zatáček, rychlých sjezdů a terénních vln.

"Na druhém místě byl návrh na vytváření květinových louček na místech, která jsou zapomenutá nebo zanedbaná. A třetím, velmi propracovaným projektem, který získal největší počet hlasů je záměr shromažďování dešťové vody v Motole. Měly by tam vzniknout dvě nádrže, které by zavlažovaly místní trávníky a třeba i květinové loučky," doplnila Renáta Zajíčková, starostka MČ Prahy 5.

Kromě těchto tří nejúspěšnějších se peníze dostanou i na dalších dvanáct projektů. Cesta k jejich realizaci ale nebude vždy úplně jednoduchá, protože bude záležet i na jednání s magistrátem, soukromými majiteli nebo na vyjádření dotčených orgánů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu