• Načítám...
>

Usedlost Cibulka by mohla sloužit kultuře

  • 23. prosince 2020,
  • 12:40,
  • PRAHA 5,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 5 plánuje koupi usedlosti Cibulka. Ta dlouhodobě chátrá a je nutné ji kompletně zrekonstruovat. Poté by v ní své místo mohla najít např. kavárna či místo pro konání kulturních akcí.

Reklama

Vedení Prahy 5 plánuje odkoupit památkově chráněnou usedlost Cibulka v Košířích. Ta je v současné době v soukromém vlastnictví a již delší dobu chátrá.

 "Myslím, že se tady mnoho let, možná mnoho desítek let, debatuje o záchraně jednotlivých usedlostí, většinou viničních, které tady na Praze 5 postupně mizí nebo jsou ve velmi špatném technickém stavu. A toto je příležitost nejen o tom debatovat nebo říkat, že se má něco opravit, ale také bychom jako městská část mohli té věci napomoci a vlastně zachránit tuto jedinečnou kulturní památku," říká místostarosta MČ Praha 5, Lukáš Herold.

Usedlost je ve špatném stavu. V případě odkoupení tak Praha 5 plánuje kompletní rekonstrukci, která si vyžádá investici několika desítek milionů korun.

"My jsme si nechali udělat znalecký posudek. Ten hovoří o tom, že celková rekonstrukce bude stát zhruba 400 milionů. To je opravdu velikánská částka. My věříme tomu, že najdeme finanční prostředky z fondu z ministerstva kultury, které nám to přislíbilo. Budeme určitě jednat i s městem a památkáři, aby přispěli," říká místostarosta MČ Praha 5, Lukáš Herold.

V budoucnu by areál mohl částečně sloužit ke kulturním účelům. Praha 5 také plánuje oslovit partnery, kteří by se na provozu Cibulky podíleli tak, aby to co nejméně ovlivňovalo rozpočet městské části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu