• Načítám...
>

Praha 5 startuje nový ročník participativního rozpočtu

  • 26. března 2021,
  • 11:51,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

Zahájen byl nový ročník Participativní rozpočet Prahy 5. Ten doznal od minulého ročníku několik změn. Tou největší je rozdělení projektů do dvou skupin. Na malé do 400 tisíc a na ty velké do dvou milionů. Návrhy mohou občané posílat až do konce dubna.

Reklama

Participativní rozpočet Prahy 5 roku 2020 už zná od listopadu své vítěze. Patnáct projektů bude postupně realizováno.

"Ty projekty jsou hrozně různorodé. Je to od jedné lavičky, několika květinových polí v parcích až po velké retence dešťových vod, singletrack Motol, to byl ten vítězný projekt," popisuje místostarosta Prahy 5, Lubomír Brož.

Některé projekty tak budou realizovány už během jara, u jiných to potrvá i kvůli tomu, že musí získat řadu povolení. Mezitím se už rozbíhá participativní rozpočet na rok 2021. Ten doznal několik změn. Mezi nimi je i změna názvů. Nově se tak jmenuje Zlepšuj pětku.

"V letošním roce jsme udělali dvě kategorie projektů. Jedna část jsou menší akce do 400 tisíc korun. To jsou projekty, které by mohly být hotové do roka a do dne," říká místostarosta.

V druhé kategorii pak můžete navrhovat projekty do dvou milionů korun. To vše můžete na stránkách zlepsujpetku.cz. Aby byly projekty co nejlepší a nejefektivnější, pořádá radnice i několik debat s občany a na jednu takovou jsme dorazili i s naší kamerou.

"Budeme informovat o nových pravidlech, upozorňovat na nějaká rizika, která by s tím návrhem mohla být spojena. V tom smyslu, že je vlastně chceme upozornit na chyby a nedostatky, kterých se mají vyvarovat, aby z nějakého formálního důvodu nebyl ten jejich návrh vyřazen," dodává starostka Prahy 5, Renáta Zajíčková.

Sběr návrhů občanů bude probíhat až do konce dubna. Pak návrhy čeká vyhodnocení a v září o nich začnou hlasovat občané. Na konci října by pak mělo být jasné, které z návrhů v participativním rozpočtu uspěly. Pro letošní rok Městská část Praha 5 vyčlenila na participativní rozpočet 10 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu