• Načítám...
>

Na Cibulce vznikne dětský hospic

  • 30. dubna 2021,
  • 14:08,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

Usedlost Cibulka v Košířích se promění v dětský hospic s paliativní péčí a to díky nadaci manželů Vlčkových. Investice do obnovy zdevastovaného statku se odhadují na přibližně 300 milionů korun. A kromě hospicu by zde měly vzniknout i vzdělávací a komunitní prostory pro veřejnost.

Reklama

 Chátrající usedlost Cibulka v pražských Košířích má nového majitele. Stala se jím Nadace manželů Vlčkových. Manželé tu chtějí vybudovat dětský hospic. 

"Celkově do té nadace jsme vložili jedna a půl miliardy korun. S tím, že 70 procent šlo do jistiny. Což je balík peněz, na který se nesahá, neukrajuje se z něj. Je tam jen proto, aby tvořil další peníze. Takže se investuje a zhodnocuje v průběhu času. Z něj jsou potom financovány ty projekty," popisuje zakladatel nadace, Ondřej Vlček.

Zbytek peněz pak poslouží k vybudování zdravotnického zařízení, které pomůže těžce nemocným dětem a jejich rodičům a které u nás doposud chybí.

"Ta jejich nemoc probíhá několik let a rodiče potřebují trošku ulevit, potřebují si odpočinout nebo nabrat sílu. Ty děti tam budou několik dnů. A buď tam ty děti budou samy, protože rodiče potřebují odjet se sourozencem někam na dovolenou a nebo tam budou ve chvíli, kdy se ten jejich stav nějakým způsobem zhorší, nepůjde to být doma, ale aby nemusely jít do nemocnice," říká Katarína Vlčková, zakladatelka nadace.

Cibulka by ale neměla sloužit jen těžce nemocným dětem. Měl by tu vzniknout prostor i pro místní komunitu nebo kavárna. Proměnu Cibulky podporuje i vedení městské části.

"Jsme nadšení, že Nadace rodiny Vlčkových koupila tu usedlost a že s tím má tak bohulibý záměr. A když na zastupitelstvu představoval pan Vlček ten záměr, tak mu všichni zatleskali a myslím, že mu zatleskali velmi upřímně," dodává místostarosta Prahy 5, Lukáš Herold.

Cíl manželů je otevřít zařízení v roce 2026. Bude ale zaležet i na úřadech nebo památkářích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu