• Načítám...
>

Čínský pavilon má za sebou nákladnou rekonstrukci

  • 24. června 2021,
  • 6:42,
  • PRAHA 5,
  • Blanka Holoubková

Čínský pavilon byl postaven v roce 1822. A protože byl poslední roky v dezolátním stavu, není divu, že byla potřeba nákladná rekonstrukce. Na tu dohlížel i Národní památkový ústav.

Reklama

V únoru 2017 Rada MČ Praha 5 schválila smlouvu s usedlostí Cibulka o zápůjčce Čínského pavilonu za symbolickou jednu korunu s tím, že bude financovat jeho rekonstrukci. Následovala příprava projektové dokumentace a výběr zhotovitele.
Samotná rekonstrukce Čínského pavilonu pak trvala dva roky a přišla na 6 miliónů korun.

"Když jsme ho jako stavební firma převzali, tak byl v naprosto dezolátním stavu. Téměř 200 let to tady chátralo, posledních 50 let byla totální devastace. Byla to památka těsně před zřícením," popsal Roman Mazák, Alma Energo.

Protože je stavba součástí kulturní památky Cibulka, na její rekonstrukci dohlížel Národní památkový ústav. A to nejen z hlediska stavebního, ale i restaurátorského. Nyní se s památkáři řeší, zda bude mít pavilonek i nějaké využití, aby znovu nezačal chátrat.

"Z naší strany je velká snaha o to, aby ta obnova, která tady proběhla, byla zachována v tom nejlepším stavu co nejdéle," konstatovala Milena Andrade Dneboská, Národní památkový ústav.

"Jednou z takových prvotních myšlenek bylo, že by se tady mohly dělat koncerty. Protože je to takové hezké venkovní místo. Klidně vážná hudba. To je teď v plánu a v řešení," doplnil Lubomír Brož, místostarosta MČ Praha 5.

V řešení s památkáři je také podoba posledních úprav. Jednou z nich je možnost zhotovení repliky postavičky malého Číňánka, která od prvopočátku zdobila střechu pavilonu a točila se ve větru. Později byla tato postavička odcizena. Pokud bude replika Číňánka vyrobena, zaplatí MČ ještě několik set tisíc korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu