• Načítám...
>

Kdo ještě nebyl na Cibulkách, měl by to napravit

  • 24. června 2021,
  • 13:47,
  • PRAHA 5,
  • Blanka Holoubková

Lesopark Cibulka s rozhlednou a Čínským pavilonem, stojí za návštěvu. Nabídne romantickou procházku i výhledy na okolí. Zejména ale klid, ticho a zeleň.

Reklama

Kdo ještě nebyl na Cibulkách, měl by to napravit. Usedlost Cibulka (původně množné číslo, tedy na Cibulkách) se nachází v Praze 5, v části zvané Košíře. Celý komplex je tvořen hlavní budovou, hospodářskými budovami a stájemi. Před sebou má velkou rekonstrukci.

"Cibulka, jako celek, je jedinečný, okrasný statek. V Českých zemích máme dva. Máme Kačinu a Cibulku. A kromě toho geniálního parku, který ho obklopuje, tak ty stavbičky z větší části byly obnovené a opravdu je tady nádherná atmosféra," uvedla Milena Andrade Neboská, Národní památkový ústav.

Název usedlosti je odvozen od rodu Cibulkových z Veleslavína, který usedlost vlastnil až do roku 1714. Po Cibulkových se jmenuje i lesopark. V něm se nachází řada cenných děl od významných pražských umělců počátku 19. století.

"Park je úplně krásné místo. Najdou tady i rozhlednu kousek od nás. V parku jsou sochy, taková příjemná zákoutí, lavičky na posezení a přímo tady, na tomto místě, najdou úžasný výhled," konstatoval Lubomír Brož, místostarosta MČ Praha 5.

Park vybízí k romantické procházce, během které potkáme i několik jezírek. Největší novinkou v parku je nedávno dokončená rekonstrukce Čínského pavilonu, který je unikátní tím, že ho můžeme navštívit.

"Nedaleko je Bulovka, která není veřejně přístupná. Je to soukromý pavilónek, ale je obdobného charakteru. Je menší, tedy samozřejmě, ale je také na tom ostrohu. Je to ten čínský, vyhlídkový pavilonek. Ta Cibulka je specifická tím, že tady vlastně s tou čínskou tématikou nebyl jenom pavilonek, který je jistým exlibris té Cibulky. Ale byla tady vlastně celá půlkruhová terasa s čínskými sochami od  Williama Chamberse. Z toho původního, vlastně nákresového, podle těch předloh těch anglo-čínských zahrad přímo z Anglie," upozornila Milena Andrade Neboská, Národní památkový ústav.

Lesopark Cibulka nabízí několik výhledů. A to jak z Čínského pavilonu, tak i z vyhlídkové věže. Z té máme možnost dohlédnout především na Motol, Řepy a Kotlářku.

Věž Cibulka je vysoká zhruba třináct metrů. Vede na ni sedmdesát šest schodů a byla postavena jako umělá hradní zřícenina.

Celoročně volně přístupnou rozhlednu najdeme v horní části parku. A kudy se do samotného parku dostaneme? Lesopark Cibulka je dostupný pražskou hromadnou dopravou od tramvajové zastávky Poštovka, kde se nachází i vstup do parku (přes Motolský potok a poté zabočit doleva). Do lesoparku dojdeme také z autobusové zastávky U lesíka (č. 123). S autem lze zaparkovat v ulicích V Cibulkách nebo U lesíka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu