• Načítám...
>

Praha 5 zná svoji podobu za 10 let

  • 25. června 2021,
  • 11:57,
  • PRAHA 5,
  • Lenka Castillo

O strategii rozvoje páté městské části přišli, v rámci takzvané Roadshow, podiskutovat lidé se zastupiteli místní radnice. Tentokrát se o projektech a plánech na příštích deset let, přišli naposledy pobavit na Smíchovskou náplavku. Některé plány představila starostka pětky Renáta Zajíčková.

Reklama

V červnu schválilo zastupitelstvo MČ Praha 5 strategii, týkající se rozvoje svého území. Jedná se o dokument plný plánů a vizí, jak by Praha 5 mohla vypadat za deset let. Dokument vznikal rok a podílelo se na něm bezmála devadesát zastupitelů, včetně občanů. A právě ti měli možnost se o strategiích a projektech pobavit se zastupiteli radnice v rámci takzvaných Roadshow Strategie rozvoje 2030, které byly celkem čtyři. Poslední se konala na Smíchovské náplavce.

„S tou strategií jsme objížděli všechny lokality Prahy 5. Těmi lokalitami myslím Hlubočepy, Radlice, Jinonice, Motol, Košíře. Dnes jsme právě tady na Smíchově. A ke každé té lokalitě máme připravené takové hlavní projekty, které se jí dotýkají. To znamená, ti místní obyvatelé se dozví, co se tady za dva, za pět let a třeba i za deset let, plánuje postavit," konkretizovala Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Pětka plánuje například zrevitalizovat a doslova zhumanizovat údolí Motolského potoka. Plány počítají také s úpravami ulice Plzeňská. Jedním z veleprojektů je výstavba nové čtvrti, takzvaného Smíchov City. Tam má vzniknout úplně nová škola.

„My jsem už někdy v roce 2016 došli k závěru, že lidí v oblasti přibude tolik, že bude potřeba nová základní škola. Podařilo se prosadit záměr na mezinárodní architektonickou soutěž a vybrat velmi kvalitní návrh," upozornila Zuzana Hamanová, předsedkyně Výboru územního rozvoje MČ Praha 5.

Začít stavět by se mohlo v roce 2023.

„My jsme si dali do hesla té strategie takové motto: Praha 5-moderní vizitka metropole. Myslím, že bude úžasné, pokud se nám podaří skloubit tu historii, která tady v Praze 5 je, s tou moderností, s novými bulváry a lokalitami, které vznikají na Barrandově, tady na Smíchově nebo v Košířích," dodala Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Jedním z dalších, plánovaných projektů je například věž představující lodní hřídel. Stát má v Radlicích. Více o Strategii rozvoje 2030, MČ Praha 5 se dozvíte na jejích webových stránkách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu