• Načítám...
>

Praha 5 bude více šetřit i investovat

  • 30. června 2021,
  • 10:01,
  • PRAHA 5,
  • Lukáš Kubát

Vedení Prahy 5 se rozhodlo k razantnímu zásahu do rozpočtu. Radní Jan Kavalírek v něm chce ušetřit na provozních výdajích 80 miliónů korun. Zároveň chce městská část investovat peníze, které utržila z privatizace bytového fondu.

Reklama

Udržitelný rozpočet městské části Praha 5 na příští roky. To byl jeden z cílů Jana Kavalírka, když se v lednu tohoto roku stal radním, který má na starosti finance. Už teď je jasné, že se mu povede ušetřit nemalé peníze v rozpočtu městské části.

"S tím, že jsme se zejména zaměřovali na věci, jako je provoz kanceláří, jako je analýza dlouhodobých rámcových smluv. Některé z nich budeme přesoutěžovat. Například na odboru informatiky, kde dojde také k velké úspoře. Samozřejmě obnáší to i snížení počtu úředníků na městské části, ale dotkli jsme se i výdajů, které se týkají přímo politiků. Konkrétně výdaje na sebeprezentaci, některé zbytné akce třeba," konstatoval Jan Kavalírek, radní Prahy 5.

Takto ušetřené prostředky městská část vynaloží do investic. Ty budou potřeba například ve školství, bydlení pro seniory, ale i k rozvoji infrastruktury nebo zeleně. Nebude se ale jen škrtat. Jan Kavalírek se chce soustředit i na příjmovou stránku rozpočtu.

"Navrhnul jsem opatření, jak lépe pracovat s volnými finančními zdroji, které městská část má. Konkrétně se to týká toho, že zakládáme některé spořící účty, kde dosáhneme vlastně většího zhodnocení. Současně za některé prostředky nakupujeme české státní dluhopisy, například. Takže jedná se o velmi, velmi bezpečné uložení našich prostředků. Tohleto opatření konkrétně, by mělo přinést do rozpočtu dalších šest miliónů korun ročně, což je pro nás poměrně významná částka," popisal Jan Kavalírek, radní Prahy 5.

Volné finanční zdroje jsou ve výši jedné miliardy a osmi set miliónů korun.

"Jsou to prostředky, které městská část získala z privatizace bytového fondu v minulých letech," dodal Jan Kavalírek, radní Prahy 5.

Těmito investicemi tak chce městská část zabránit znehodnocení peněz inflací.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu