• Načítám...
>

Praha 5 bude energie nakupovat přes burzu

  • 30. července 2021,
  • 18:08,
  • PRAHA 5,
  • Ondřej Švec

Ceny v poslední době neustále rostou a výjimkou nejsou ani ceny energií. Možnosti jak uspořit, tak musí hledat nejenom lidé, ale i veřejné instituce, kam spadají i městské části. Jednou z nich je i Praha 5. Tam se rozhodli, že energie budou nakupovat přes burzu, aby ušetřili a zbylé peníze mohli investovat do rozvoje městské části. Jak takový nákup vypadá, a kolik se může ročně ušetřit, to se dozvíte v naší reportáži!

Reklama

Ceny energií stále rostou, a tak i městské části hledají způsob, jak ušetřit. Jednou z možností je nákup energií na burze. Touto cestou se chtějí vydat například v Praze 5.

„Chceme začít nakupovat energie centrálně na Českomoravské komoditní burze, jak pro budovy úřadu, tak právě i pro všechny příspěvkové organizace. Pro školy, pro sociální zařízení, a tak dále. Díky tomu, že budeme nakupovat dohromady ve velkých objemech, tak se dostaneme na nižší ceny a můžeme tím poměrně zásadně ušetřit,“ konkretizoval Jan Kavalírek, radní Městské části Praha 5.

Podle prvotních odhadů by se mělo jednat zhruba o dva milióny korun ročně, které by tak mohly být investovány jinde. Například do rozvoje infrastruktury. Než se tak ale stane, musí městská část napřed vysoutěžit takzvaného dohodce.

„Jedná se o subjekt, který je zaregistrovaný na burze, a který za nás tu soutěž provede a shromáždí si veškeré podklady od všech našich odběrných míst. Za všechny najednou pak vysoutěží na burze potřebný objem energií, který my poptáváme. Proběhne soutěž. Ti dodavatelé energií nám poskytnou co nejlepší nabídku. Jeden dodavatel vyhraje a my potom od něho budeme čerpat energie pro městskou část. Například na následující jeden, dva roky,“ vysvětlil Jan Kavalírek, radní Městské části Praha 5.

Městská část se tak pokusí navázat na pozitivní zkušenosti ministerstev, které rovněž nakupují energie přes burzu. V rámci pražských městských částí pak budou jedni z prvních.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu