• Načítám...
>

Výstava v Praze 5 připomíná tragédii v Litvě

  • 16. září 2021,
  • 19:24,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

Výstava, kterou můžete navštívit jen pár kroků od stanice Anděl, nechává návštěvníky nahlédnout do historie Litevské republiky. A hlavně pozadí událostí, které se tam před 80 lety staly.

Reklama

Přesně před 80 lety prožily baltské státy, včetně Litvy, masové deportace, které zahájil Sovětský svaz jen rok po okupaci těchto států. Během jedné noci bylo tehdy zatčeno a odvlečeno přes 23 tisíc obyvatel Litvy. Každý místní obyvatel zná někoho, koho deportace zasáhla, nebo se dokonce dotkla jeho samého. Památku všech, kterých se tehdejší krok Sovětského svazu dotkl, uctilo touto výstavou vedení Prahy 5.

 „Mě osobně velmi ranilo to, co jsem viděl. Ta historie tak, jak je popisovaná, je skutečně tragická. Poškodila desítky tisíc, neboli stovky tisíc životů. Ovlivnila víceméně každou rodinu v těch pobaltských republikách. Tak z toho důvodu jsme se rozhodli, že přeneseme i občanům Prahy 5 možnost seznámit se osobně s touto výstavou, protože ona byla na litevské ambasádě jen omezenou dobu. Proto bude na čtrnáct dnů vystavena tady, před naší radnicí," zdůraznil David Dušek, radní MČ Praha 5.

„Praha 5 je jedna z centrálních městských částí, kde se pohybuje velké množství lidí. Myslíme si, že to místo, které je tady před kostelem sv. Václava, je tím správným místem k tomu, abychom si tady připomněli smutnou historii Litevské republiky a měli možnost si prohlédnout ty osudy jednotlivých lidí, dozvědět se co prožívali," konstatovala Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Situace tehdy zasáhla i rodinu litevského velvyslance.

 „Pro mě osobně je to velmi blízké a osobní téma, protože můj otec se také narodil na Sibiři, poté co jeho rodina v roce 1941 byla právě na Sibiř deportována. Myslím si, že je několik důležitých důvodů, proč o tom tady a teď máme hovořit. Zaprvé je to velmi traumatizující zkušenost pro náš celý národ, který prožil tuto událost jako hlubokou ránu, kterou si neumíme vysvětlit. Nedostali jsme odpověď, proč se to stalo. Pokaždé, když se ptáme, dostáváme velmi agresivní a odmítavou reakci od Ruské federace, a proto nemáme přístup k těm dokumentům, nemáme přístup do archivu, abychom věděli, kdo konkrétně za to mohl," vysvětlil Laimonas Talat-Kelpša - velvyslanec Litevské republiky.

Výstavu můžete navštívit do konce září před kostelem svatého Václava ve Štefánikově ulici.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu