• Načítám...
>

Praha 5 zve na výstavu Česko-baltské století

  • 26. ledna 2022,
  • 8:54,
  • PRAHA 5,
  • Dagmar Kopečková

V Praze 5 mohou zájemci zhlédnout výstavu mapující 100 let spolupráce tří pobaltských států, Estonska, Lotyšska a Litvy, s Českou republikou. Výstava nese název Česko-baltské století. K vidění bude, na náměstí 14. října, do 15. února.

Reklama

Na náměstí 14. října, v městské části Praha 5, byla slavnostně zahájena výstava s názvem Česko-baltské století. Tématem je spolupráce bývalého Československa, a později České republiky, s trojlístkem pobaltských států: Lotyšskem, Litvou a Estonskem. 

„Máme, jako Československo, nyní tedy Česká republika, přes sto let historii diplomatických vztahů s pobaltskými státy, tedy s Estonskem, Lotyšskem a Litvou. A ta výstava je přidružena k tomuto výročí. To znamená, že nějakým způsobem akcentuje věci, které nás spojují," upozornil David Dušek, radní MČ Praha 5.

„Myslím si, že je to náš společný, fantastický projekt. Byla to skvělá zkušenost, pro všechny tři pobaltské ambasády, spolupracovat a připravovat výstavu. Vidíme, že si ji přicházejí prohlédnout i Pražané. Byl to pro nás velmi zajímavý projekt a doufáme, že bude zajímat i návštěvníky," konstatovala Gunta Pastore, velvyslankyně Lotyšska v ČR.

Výstava připomíná nejzásadnější milníky vzájemné spolupráce. Věnuje se mimo jiné společným vazbám v oblastech historie, kultury či například sportu.

„Jsme ve velmi dobré fázi spolupráce mezi třemi pobaltskými státy a Českou republikou. Stoleté výročí, které slavíme, je důkazem velkého sblížení, ke kterému za posledních sto let došlo," zdůraznil Laimonas Talat-Kelpša, velvyslanec Litvy v ČR.

„Od prvního ledna 1922 je Smíchov součástí Velké Prahy, tak máme také stoleté výročí. Takže je docela prima, velká výročí, která jsou obdobného termínu, pospojovat. Jsem hrdý, že na místě před radnicí v Praze 5 můžeme výstavu, připomínající významné výročí navázání diplomatických vztahů s těmito baltskými státy, připomenout," dodal David Dušek, radní MČ Praha 5.

Výstava bude na náměstí k vidění do 15. února.

Radní MČ Praha 5 pro zahraniční vztahy David Dušek převzal záštitu nad výstavou společně se starostkou Renátou Zajíčkovou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu