• Načítám...
>

V Praze 5 byla otevřena nová tramvajová trať do Holyně

  • 8. dubna 2022,
  • 23:27,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

Od soboty 9. dubna se nově cestující dovezou až do Holyně tramvají. Dopravní podnik dokončil stavbu trati navazující od obratiště Sídliště Barrandov. Obsluhu dvou nových zastávek zajistí linka 5.

Reklama

Pražská tramvajová trať se opět rozrostla o nový úsek. Z obratiště Sídliště Barrandov tak tramvaje zamíří dál na okraj Prahy.

Nová tramvajová trať měří jeden kilometr a vznikly na ní dvě nové stanice. Náměstí Olgy Scheinpflugové a konečná stanice Holyně, která je prozatím ukončena úvratí.

„Určitě to vítám, protože tak, jak se rozrůstá město a roste počet obyvatel, tak je zapotřebí myslet na infrastrukturu. V tomhle případě je to rozšíření dopravní infrastruktury, konkrétně městské hromadné dopravy, kterou určitě preferujeme a podporujeme. Ta trať je celá úžasná, je to zážitek projet si tu trasu od Holyně až na Smíchovské nádraží. Projíždíte nad Prokopským údolím, vidíte skály, vidíte Vltavu, takže je to opravdu zážitek. Já myslím, že každý obyvatel Barrandova, a teď už i Holyně, to velmi ocení, že se dostane během pár minut do centra," řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Kolem nové tramvajové trati roste momentálně nové sídliště, kde v budoucnu vzniknou tisíce bytů.

„Do roku 2030 má na Barrandově žít zhruba 30 tisíc lidí. Dnes jich tady žije 23 nebo 24 tisíc, to číslo možná bude i větší. Co je důležité, že do roku 2030 má mít celá Praha 5 přes sto tisíc obyvatel. Dnes jich máme zhruba 85 tisíc," řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

„Městská část zpracovala územní studii a podařilo se jí prosadit do tohoto území dostatek služeb, obchodů a veškeré infrastruktury, která je nezbytná. Podařilo se nám, že zde vznikne nová základní škola, dvě školky, ordinace lékařů a snad i další pobočka České pošty," řekl Zdeněk Doležal, radní MČ Praha 5.

Do Holyně bude jezdit tramvajová linka číslo 5, na kterou budou kvůli ukončení úvratí nasazeny obousměrné soupravy. V příštím roce by měla začít stavba další etapy a tramvaje by tak v budoucnu měly zamířit až do Slivence. U smyčky ve Slivenci by měl vzniknout park, obchody a Praha 5 tam chce také vybudovat odstavné P+R parkoviště. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu