• Načítám...
>

Praha 5 pokřtila knihu Člověk v soukolí dějin

  • 20. května 2022,
  • 13:34,
  • PRAHA 5,
  • Dagmar Kopečková

Praha 5 připravila ve spolupráci s historiky Pavlem Fabinim a Lukášem Cvrčkem unikátní publikaci. Kniha Člověk v soukolí dějin je živou procházkou dějinami páté městské části se vzpomínkami pamětníků a odkazy na další informace a videa.

Reklama

Praha 5 slavnostně pokřtila unikátní publikaci s názvem Člověk v soukolí dějin. Kniha byla vydána u příležitosti stého výročí městské části a jejími autory jsou Lukáš Cvrček a Pavel Fabini. 

"Nás oslovila městská část Praha 5 s tím, že se blíží sté výročí připojení k Velké Praze a jestli bychom neměli nápad na publikaci o historii městské části. My jsme už s Lukášem něco podobného dělali, takže ta koncepce nebyla úplně nová, tak jsme řekli ano a začali jsme na tom pracovat," říká Pavel Fabini, spoluautor knihy.

"Městská část Praha 5 prožívá právě teď velmi bouřlivé období a ta knížka je o uplynulých 100 letech, které byly také velmi dynamické, proměnlivé a dá se říct bouřlivé. Oni demonstrují to, co prožívala Česká republika, ale i Evropa a svět. Ony se v tom promítají světové dějiny, ale jsou vidět na těch lidských osudech, na těch malých příbězích, které šly právě tou Prahou 5," komentuje Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Na zhruba dvou stech stranách jsou čtenáři velmi poutavým způsobem zprostředkována důležitá historická fakta. Dozví se ale i spoustu zajímavostí týkajících se uplynulého století Prahy 5. Kniha je navíc doplněna o dobové fotografie, které zážitek z publikace ještě více umocní.

"Kapitoly jsou řazeny chronologicky, i když jsme v rámci některých dělali odbočky, takže se nám to tam malinko rozšířilo. Je to v rozsahu od 20. let až do listopadové revoluce a jsou tam nastíněny i demokratizační změny, občanské fórum a podobně," zmiňuje Lukáš Cvrček, spoluautor knihy.

"Každé knize se musí přát, a této obzvlášť, aby měla co nejvíce čtenářů. Aby se líbila, aby se k ní lidé třeba i v budoucnosti vraceli jako ke zdroji informací a ke zdroji poučení," dodává Lukáš Herold, místostarosta MČ Praha 5.

Kniha bude dodána do všech základních škol, které zřizuje městská část. Žáci tak budou mít jedinečnou příležitost lépe pochopit dějinné souvislosti 20. století prostřednictvím místní historie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu