• Načítám...
>

Ulice Smíchov City ponesou jména odvážných žen

  • 26. srpna 2022,
  • 12:11,
  • PRAHA 5,
  • Kristýna Svobodová

Smíchov City vzdá hold významným ženám. Nové ulice ponesou jména významných žen 20. století, které bojovaly proti totalitnímu režimu. Kilometrová hlavní třída a nová základní škola ponesou jméno po Madeleine Albrightové.

Reklama

První žena, která se stala ministryní zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albrightová, mecenáška umění Meda Mládková nebo disidentka Růžena Vacková. Ulice v nově vznikající čtvrti v Praze na Smíchově ponesou jména žen, které bojovaly proti totalitě. V současnosti se po nich v Praze jmenuje méně než 5 % ulic.

"To, že ty ulice budou pojmenovány po významných osobnostech - historických osobnostech 20., 21. století, může vést o tomu, že se budou edukovat děti, mladá generace, která bude procházet parky, ulicemi a nepochybně se budou zvídavě ptát svých rodičů nebo učitelů, kdo že to byla Růžena Vacková, Jiřina Šiklová, kdo to byla Madeleine Albrigtová a podobně," řekla Renáta Zajíčková - starostka MČ Praha 5.

A právě po Albrightové, která se před 85 lety na pražském Smíchově narodila, se bude jmenovat kilometrová hlavní třída. Její jméno navíc ponese i jedna z plánovaných institucí.

Základní škola Madeleine Albrightové by v nové čtvrti na Smíchově měla být otevřena 1. 9. 2026. Usednout by tam mohlo až 600 žáků.

"Návrh školy vzešel z Mezinárodní architektonické soutěže. Vybíralo se ze 66 návrhů a vítězný návrh je z dílny Kanadsko - polského konsorcia architektů Nicolas Koff a Zbigniew Gierczak," řekl Tomáš Homola - místostarosta MČ Praha 5.

"My se na tu školu moc těšíme a věříme, že společně s městem budeme schopni ji ufinancovat," řekl Lukáš Herold - místostarosta MČ Praha 5.

Do samotného rozvoje bývalých drážních pozemků, kde teď nová čtvrť vzniká, se v rámci participace zapojili i občané Prahy 5.

"Je to míra zeleně, je to samozřejmě různé využití parků, protože nešlo jen o to, aby ty parky byly nějakou jednolitou zelení, ale aby ty parky žily, tak z toho vychází. Ti architekti následně přizpůsobili podobu těch parků tomu, co si právě občané přáli," řekl Tomáš Homola - místostarosta MČ Praha 5.

Nová čtvrť na Smíchově by měla být kompletně hotová zhruba za 12 let. Pracovat a bydlet by v ní podle předpokladů pak mělo něco přes 12 tisíc lidí. První z nich by se do nových domovů mohli nastěhovat už na přelomu letošního a příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu