• Načítám...
>

Stezka po Malvazinkách nabízí neokoukaná místa

  • 31. srpna 2022,
  • 19:00,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

Máte pocit, že jste v hlavním městě viděli už všechno? A prošli jste si stezku Malvazinky? Ta je unikátní v tom, že ji vymyslel spolek místních patriotů. Díky tomu máme všichni šanci poznat různá zákoutí této malebné pražské čtvrti.

Reklama

Kopcovitý terén, zajímavé výhledy, příkrá schodiště, ulice položené nad sebou i typické prvorepublikové vily. Malvazinky mají co nabídnout nejen místním obyvatelům, ale také všem, kteří rádi poznávají nová neokoukaná místa. Pro všechny zájemce si spolek Přátelé Malvazinek přichystal stezku, která návštěvníky seznámí s šestnácti dominantami této části Smíchova.

"Jsou tam všechny zajímavosti z nejbližšího okolí. Jednak to jsou zajímavé historické a kulturní stavby, ale jsou to často i typické prvorepublikové vily, což tvoří to kouzlo Malvazinek," řekla Jolana Dočekalová, členka spolku Přátelé Malvazinek.

Kulturně - historická stezka je dlouhá přibližně pět kilometrů. Navštívit na ní můžete třeba Paví vrch, ze kterého je dechberoucí výhled na západní část Prahy, ale také třeba unikátní kolonii domků postavených v roce 1921. Tehdy jako ubytování pro dělníky přilehlých strojírenských podniků Waltrovka. 

"Spíše je to mapa, kde jsou zajímavé body, které je možné projít jako okruh, ale ta naše koncepce byla taková, že jsou to zajímavé body a i pro lidi, kteří nejsou z Malvazinek, tak se sem dá přijet buďto autobusem 137 ze zastávky Na Knížecí nebo z druhé strany na metro Radlická a vyjít do kopce. Nebo tady ještě jezdí místní autobus 153 a dá se přijet na kterékoliv místo a projít si třeba jen část, protože třeba pro tu procházku si stačí projít jen dva, tři, čtyři body a příště zase přijít znovu. Není povinnost projít celý okruh," řekla Jolana Dočekalová, členka spolku Přátelé Malvazinek.

Stezku, stejně jako klub Přátel Malvazinek, mají na svědomí dva místní obyvatelé a také nadšenci. 

"Několik let tady běháme s kamarády a tak jsme si říkali, že je to tady takové krásné a kopcovité, takže by bylo dobré, aby se o tom třeba dozvěděli i další lidé. Takže jsme nejdřív přemýšleli o stezkách, které by byly sportovní a že bychom se snažili o povědomí o zdravotní části sportování. A další kulturně - historická bohatství tady jsou, tak to jsme udělali druhý okruh a teď je to ve virtuální formě, to znamená na www.stezkymalvazinky.cz. Tam lze najít jednotlivá zastavení těch dvou okruhů, lze si to nastudovat předem nebo až na místě a určitě zveme, aby se Pražané i další lidé z okolí přijeli podívat do této krásné čtvrti," řekl Martin Lepšík, člen spolku Přátelé Malvazinek.

Každoročně zde také probíhá akce Běh pro Malvazinky, spolek se ale zúčastňuje i akcí Ukliďme Česko či Zažít město jinak. Praha 5 navíc  plánuje v samotném centru oblasti vybudovat městský park, který bude dalším lákadlem pro nové návštěvníky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu