• Načítám...
>

Nový školní rok v Praze 5 přinesl několik novinek

  • 1. září 2022,
  • 12:06,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

Nový školní rok je v páté městské části ve znamení změn. V základní škole Podbělohorská se těší z nového ředitele a rodiče dětí z oblasti Smíchova se zase mohou radovat z nové školky.

Reklama

Svou premiéru si prvního září odbyli prvňáčci v celé republice. Do prvních tříd vstoupili také žáci v Základní škole Podbělohorská v Praze 5. V jejich první školní den je přivítala i starostka páté městské části.

„Tohle je úžasná základní škola v krásném prostřední na Hřebenkách. V letošním roce mají premiéru nejen prvňáčci, ale má premiéru i nový pan ředitel. Jsou velká očekávání, takže já věřím, že jak děti, tak ředitel, tak ale samozřejmě i pedagogové prožijí úspěšný a radostný školní rok," řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Nový ředitel Martin Krupa si svou premiéru odbyl také. Do školy se vrátil po dvanácti letech působení ve školní inspekci. Funkci ředitele ale vykonával ještě předtím. Se školou má nyní velké plány.

„Chci změnit trochu způsob komunikace mezi školou a rodičovskou komunitou, mezi školou a žáky. Chci pedagogům trošku modernizovat tu jejich pedagogickou administrativní práci a tím jim uvolnit ruce pro tu práci s dětmi," řekl Martin Krupa - ředitel ZŠ Podbělohorská.

První den za doprovodu starostky Renáty Zajíčkové proběhl také v základní škole v Grafické ulici na Smíchově. Tady přivítali i nové spolužáky z Ukrajiny.

„V první třídě máme 24 dětí a z toho máme pět ukrajinských žáků. Pokud se ptáte na navýšení počtu žáků, tak je to téměř o třicet žáků, které jsme přijímali během léta, jsou to žáci z Ukrajiny. Chystáme mnoho změn a chceme pokračovat v badatelsky orientované výuce," řekla Radmila Jedličková, ředitelka ZŠ Grafická.

Novinkou je v páté městské části také školka Zámeček. Původně zde sídlila soukromá školka Korálek. Budovu si ale nyní pod svou správu vzala právě radnice Prahy 5. Díky tomu sem mohlo nastoupit padesát nových dětí. 

„Jsou připraveny v současné době dvě třídy pro malé děti a předškolní děti. Plánuje se ještě do budoucna otevřít třetí třída, až se zrekonstruují prostory. Školka prošla velkou rekonstrukcí, ale takovou, která se dala zvládnout za jeden a půl měsíce. Opravovaly se podlahové krytiny, vyměnilo se lino, koberce, vymalovalo se," řekla Dagmar Trčková, ředitelka MŠ Podbělohorská.

„Tady se z toho stal zámeček, takhle už se tomu důvěrně říká mezi učiteli a mezi rodiči. Jsem moc ráda, že se to prostředí tady dokázalo vylepšit a už i částečně vybavit tak, aby děti mohly prvního září nastoupit a jsem ráda za spokojené rodiče, kteří vnímají proměnu toho objektu," řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Všechny prvňáky z Prahy 5 se letos povedlo i přes stále se zvyšující počet obyvatel umístit do spádových škol.

„Vím, že je to takhle i ve vztahu k ostatním ročníkům, takže rodiny, které se přestěhují nebo žijí v Praze 5, místo pro své dítě u nás v základní škole najdou," řekla Renáta Zajíčková. 

Radnice Prahy 5 také plánuje v Košířích vystavět novou školu. Podle starostky by se mohlo začít stavět příští rok. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu