• Načítám...
>

V Praze 5 se objevily muraly

  • 2. září 2022,
  • 16:04,
  • PRAHA 5,
  • Lucie Sinková

Park Portheimka a ulici Elišky Peškové zdobí muraly. Na jedné ze zdí je namalován Karel Čapek se svou ženou Olgou Scheinpflugovou a na té druhé Eliška Pešková a Pavel Švanda. Tedy osobnosti, které mají spojitost s pátou městskou částí a Švandovým divadlem.

Reklama

V Praze 5 se objevily takzvané muraly. Tedy velkoplošné malby, které se místo na plátně vyjímají na zdech.    

"Myslím, že to je umělecké dílo, které vzniká na šedivých a ošklivých stěnách, které občas v Praze jsou a to mě strašně baví," říká Lukáš Herold, místostarosta MČ Praha 5.

"To ozvláštňuje prostor, je to zajímavé. Mně se líbí ty barvy. A myslím, že to oživilo zdejší plochu."

"Jo, dobré. Líbí se mi to. Je to zajímavé, ale na svůj dům bych to nechtěl."

"Za mě skvělé. Super zážitek je podívat se na to přes objektiv."

"Na tento mural jsem používal sprej, ale také fasádní latex. A latex, který čistí vzduch a to je úplně nová technologie," řekl David Strauzz, kanadský umělec žijící v Praze 5.

Myšlenka muralu vychází z reálné skutečnosti osob, které se potkaly na Praze 5. Konkrétně u Švandova divadla. Jedná se například o spisovatele a dramatika Karla Čapka, který před divadlem čekával na svou budoucí ženu Olgu Scheinpflugovou. Jejich podobiznu je možné vidět v parku Portheimka. Druhé místo, kde jsou vyobrazeni divadelní velikáni manželé Eliška Pešková a Pavel Švanda, nalezneme v ulici Elišky Peškové. 

"Kde městská část rekonstruuje celkově ten dům, který byl prázdný. Vzniknou tam byty, dole bude komunitní divadelní prostor," prozradil Lukáš Herold, místostarosta MČ Praha 5.

Cílem této akce je vnést umění do pražských ulic, rozsvítit šedé plochy a zkrášlit veřejný prostor.   

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu