• Načítám...
>

Praha 5 a Litva slavnostně ukončili projekt Očenášek

  • 7. září 2022,
  • 11:57,
  • PRAHA 5,
  • Ondřej Švec

Před budovou litevského velvyslanectví v Praze 5 proběhlo první zářijové pondělí slavnostní zakončení projektu Očenášek. Unikátní akce, do které se mimo jiné zapojili žáci základních škol a aktivní senioři, měla za cíl přiblížit život a dílo velikána Ludvíka Očenáška. Do dějin se zapsal nejenom jako skvělý vynálezce a konstruktér, ale rovněž jako statečný odbojář a Sokol. Jeho odkaz připomíná pamětní deska, která je umístěna právě na budově litevského velvyslanectví, které se společně s městskou částí Praha 5 do projektu zapojilo.

Reklama

Za přítomnosti čestné stráže Armády České republiky a litevského námořnictva byly ku příležitosti 150 let od narození Ludvíka Očenáška položeny slavnostní věnce. Život a dílo tohoto významného českého konstruktéra, vynálezce a odbojáře zároveň přišla připomenout řada osobností.

„Podle mě ho objevili tvůrci a redaktoři pořadu rozhlasového pořadu Magion, pan Budil a ještě jeden pán, na jehož jméno si bohužel nevzpomenu. A ti vysílali pořady pro děti a o vědě. Myslím si, že právě oni objevili a postarali se o odkaz pana Očenáška,“ popisuje ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Vladimír Balaš.

„Byl to inspirativní člověk, který byl vzorem mnoha lidem. Zároveň byl takovým předvojem současné elity. Šlo o elitního vědce, sportovce a Sokola. Myslím si, že zkrátka české společnosti přinesl v té době zdravý model toho, jak by vlastenec měl vlastně vypadat a fungovat,“ vysvětluje radní městské části Praha 5, David Dušek.

Praha 5 si společně s litevským velvyslanectvím v České republice, na jejímž sídle visí pamětní deska připomínající Očenáškovu statečnost při odbojové činnosti za první světové války, dala za cíl přiblížit život a dílo tohoto velikána. Do projektu Očenášek se například zapojili žáci základních škol a aktivní senioři. 

„Šlo o skvělou a obohacující spolupráci, která nám velmi pomohla. Jednak ve spojení s místními komunitami a poznat je, zároveň poskytla šanci i nám samotným poznat osobnost Ludvíka Očenáška,“ hodnotí projekt litevský velvyslanec v České republice, Laimonas Talat-Kelpša.

„Na radnici vznikla úžasná věc, která přerostla do mezinárodních rozměrů. Z malého, lokálního projektu se stal skutečně velký projekt, kterého se zúčastnily jak naše místní školy, tak střední školy a komunitní centra,“ uzavírá starostka městské části Praha 5, Renáta Zajíčková. 

Osobnost Ludvíka Ocenáška byla dlouhá léta neprávem opomíjena a prakticky zcela zapomenuta. Naštěstí díky tomuto úspěšnému projektu mohli Češi vidět, jakého velikána měli ve svých řadách.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu