• Načítám...
>

Galerie Portheimka připomíná dětská díla Jindřicha Poláka

  • 9. září 2022,
  • 17:31,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

Chobotničky, Formeláci nebo Pan Tau. Kdo by neznal tyto dětské filmové klasiky. Funguje ale legendární buřinka Pana Tau? A hýbou se Chobotničky i ve skutečnosti? To si můžete přijít vyzkoušet na výstavu do Galerie Portheimka v Praze 5.

Reklama

V galerii Portheimka na Smíchově byla slavnostně otevřena výstava filmových děl režiséra Jindřicha Poláka. Ten má na svědomí takové úspěšné projekty, jakými jsou Pan Tau nebo legendární Chobotničky. Celou výstavu společně s tamní radnicí uspořádala režisérova dcera Kateřina Poláková.

„Už to bude skoro 100 let. On se narodil v roce 1925 a studoval tady na Gymnáziu Na Zatlance a byl Pražákem a Smíchovákem skoro celý život. Takže je to vztah k tomu místu, je to vztah k místu jako k Praze, protože Praha ve většině jeho filmů prostě hrála. Vzhledem k tomu, že můj tatínek těch filmů udělal opravdu strašně moc a protože je začátek školního roku, tak jsme vybrali dětské filmy, abychom potěšili děti, které teď začínají a jdou do školy. A abychom také přinesli něco veselého po těžké době," řekla Kateřina Poláková, organizátorka výstavy a dcera Jindřicha Poláka.

A děti, které na slavnostním otevření nechyběly, opravdu nadšené byly. No kterou dětskou duši by nepotěšilo si zblízka prohlédnout Formeláky nebo si nasadit buřinku Pana Tau.

„Líbí se mi, jak se přeměňuje do toho malého panáčka a do toho pána."

„Mně se nejvíc líbí ty vystavené šaty."

„Já se tedy nejvíc koukám na Lucii, postrach ulice a na Chobotnice z druhého patra. Na Chobotnicích z druhého patra se mi nejvíc líbí to, že jsou hezky ztvárněné a je to zábavné."

„Chobotničky z druhého patra."

„Já taky."

"Kterou chobotničku máte radši?"

„Já tu zelenou."

"Proč?"

„Protože se mi zelená líbí."

Na místě kromě režisérových potomků a fanoušků nechyběl ani pětkový radní pro kulturu. 

„My jsme využili takového mezidobí mezi rekonstrukcí Portheimky a tím, že ta čtyřletá spolupráce s muzeem skla a se Sovovými mlýny byla ukončena a využili jsme také toho, že filmový průmysl k Praze 5 patří," řekl Lukáš Herold, místostarosta MČ Praha 5.

Vůbec poprvé je zde také k vidění opravdová zmenšenina právě Pana Tau. Přímo ta, která se objevuje ve filmech a seriálech. Výstava bude v galerii Portheimka k vidění až do konce října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu