• Načítám...
>

Praha 5 řešila s občany výskyt narkomanů u Mahenovy ulice

  • 13. září 2022,
  • 10:36,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

S výskytem narkomanů v okolí svých bydlišť bojují již několik let občané z části Smíchova. O situaci jednalo s místními také vedení Prahy 5.

Reklama

Již několik let trápí občany v okolí tramvajové zastávky U Zvonu přítomnost velkého množství drogově závislých v oblasti. I proto rada páté městské části ukončila v červenci tohoto roku nájem kontaktnímu centru pro drogově závislé, které se nachází v Mahenově ulici. To by mělo na místě způsobit úbytek těchto osob. Důvodů pro výskyt drogově závislých v okolí je ale několik. O situaci debatovali zástupci Prahy 5 s občany přímo v Mahenově ulici.

"Rada na konci července přijala rozhodnutí, kdy se Progressive dala výpověď, protože sídlí v objektu, který má ve správě městská část Praha 5, s tím jsme vyslali i signál hlavnímu městu, protože už dva roky voláme po tom, aby hlavní město Praha přijalo nějaké opatření, aby se zvýšil počet kontaktních center, aby byl přijatý nějaký dokument, který jasně řekne, kde a jaké služby adiktologické mají být," řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

"Tady v té lokalitě se objevuje velmi komplikovaná lékařská ordinace předepisující substituci, na to navázaná lékárna, zastavárna a bohužel i káčko, které v zásadě bez viny na té situaci sídlí v našich prostorách. My jsme pod obrovským tlakem občanů. Občané sestavili petici, podepsala ji veliká spousta lidí a chtějí řešení," řekl Petr Lachnit, radní MČ Praha 5.

Řešením měla být původně dohoda o skončení nájemní smlouvy s tímto centrem ke konci příštího roku, tu ale Progressive neakceptoval a tak nakonec došlo k vypovězení smlouvy se šestiměsíční výpovědní lhůtou. Centrum by tak mělo být uzavřeno k 28. únoru příštího roku. Přestěhovat se ale zatím nemá kam.

"Magistrát, když už najde nějaký prostor, kterých není mnoho, ten prostor má specifické požadavky, aby tam to kontaktní centrum mohlo být, tak se většinou setkáme s odporem konkrétní městské části, kde by to kontaktní centrum mělo vzniknout," řekla Kristýna Kinkalová, vedoucí kontaktního centra Progressive.

Centrem v Mahenově ulici projde denně průměrně devadesát lidí. Všichni tito budou muset od příštího roku docházet jinam.

"Pravděpodobně se rozmělní trochu do ostatních kontaktních center, jedno je tady na Praze 5 a druhé na Praze 1. Ale i tato dvě centra se potýkají s kapacitou. Těch klientů je kolem 12 tisíc problémových uživatelů drog a na to jsou tři kontaktní centra málo. Část půjde tam a část zůstane bezprizorně na ulici," řekla Kristýna Kinkalová, vedoucí kontaktního centra Progressive.

Petici za zrušení kontaktního místa v Mahenově ulici má na svědomí jeden z místních obyvatel, který dění v okolí svého bydliště nemohl dále přehlížet.

"Přímo na té ulici za mnou a nebo okolo nás sedávají závadové osoby mezi auty, sedávají u dveří na schodišti, přímo na ulici. Buď jsou ve dvou, ve třech nebo ve čtyřech, nebo jsou to hloučky deseti lidí, svlékají se do polo naha, píchají si do třísel injekční stříkačky, močí, kálí a prostě se tady válí. My s dětmi tady kolem nich chodíme nebo občané tady chodí a překračují je," řekl Jan Vondráček, obyvatel Mahenovy ulice a iniciátor petice.

"Myslíte si, že ten počet lidí tady se umenší a ta situace se trochu uklidní, až tady to centrum skončí?"

"Ze zkušenosti místních, kteří tady žijí roky, jednoznačně vyplývá, že když třeba na čtrnáct dní nebo tři neděle Progressive zavřel, třeba z důvodu toho, že se malovalo, tak se jednoznačně změnil počet narkomanů v tom okolí," řekla Renáta Zajíčková, starostka MČ Praha 5.

Prostory v Mahenově ulici plánuje vedení Prahy 5 nabídnout jako služebnu Policii České republiky, což je další z kroků, který by mohl vést ke zvýšení bezpečnosti v této oblasti.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu