• Načítám...
>

Praha 5 chce rozšířit památkovou zónu Smíchov

  • 13. září 2022,
  • 10:35,
  • PRAHA 5,
  • Marek Tereba

Zachránit cenné lokality, to je hlavní důvod, proč podala radnice Prahy 5 žádost na ministerstvo kultury o rozšíření památkové zóny na Smíchově.

Reklama

Radnice Prahy 5 chce na svém území rozšířit památkovou zónu. Cílem je uchránit památkové a hodnotné stavby a charakter rezidenčních vilových čtvrtí na Smíchově a v Košířích. Dosavadní rozsah zóny je podle městské části nedostatečný. 

"Těch důvodů bylo několik. My jsme přesvědčeni a myslím, že ten návrh, který už odešel na ministerstvo kultury, ukazuje, že jsou tady opravdu hodnotné části, které chceme chránit. Jsou to zejména vilové čtvrti, které jsou z dob Rakouska - Uherska," řekl Lukáš Herold, místostarosta MČ Praha 5.

"Hranice té památkové zóny vedou lokalitami, například Na Hřebenkách nebo Na Malvazinkách, kde je ta lokalita stejná. Když tam přijdete, tak se nic nemění ve vašem vnímání toho území, ale jedna strana ulice je součást památkové zóny a druhá ulice ne. V těchto oblastech platí tím pádem odlišná pravidla pro zástavbu," řekl Tomáš Homola, místostarosta MČ Praha 5.

Nově navržená hranice má pět částí, které navazují na současnou zónu. Hlavní část Hřebenka - Košíře tvoří většinu navrženého území. Další dvě části se nacházejí Na Malvazinkách a to jihozápadně od stávající památkové zóny a v oblasti vilové zástavby Kesnerka a Konvářka.

"To území je výsledkem poměrně obsáhlých analýz a protože složitý kopcovitý terén Smíchova - Košíře se obtížně slovy popisuje, tak já vám ukážu takový celkový plán, to je ten hlavní výstup, kde je černě ta stávající památková zóna Smíchova a červeně jsou území nově zahrnutá," řekl Josef Holeček, architekt.

O platnosti nové památkové zóny musí ještě rozhodnout Ministerstvo kultury. 

"Pravděpodobně zahájí řízení a pak to může trvat asi měsíce a měsíce, takže si myslím, že to není otázka letošního roku a jestli příštího, protože jednotliví občané, obyvatelé a vlastníci těch nemovitostí, které jsou dotčeny tím prostřednictvím, se mohou vyjadřovat v těch správních řízeních, takže to bude velmi složité pro jednání," řekl Josef Holeček.  

Tamní radnice doufá, že bude s žádostí úspěšná stejně jako v roce 2019, kdy vláda na popud Prahy 5 prohlásila Bertramku národní kulturní památkou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu